open-navfaktor-logo
search
Pisali OHR-u
Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži od Schmidta da smijeni Lidiju Bradara zbog izjave o Kordiću
Udruženje žrtava i svjedoka genocida pisalo je Uredu visokog predstavnika Christiana Schmidta a u vezi sa izjavom Lidije Bradare, predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine, u kojoj je kazala za Darija Kordića kako "osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin."
13.03.2023. u 08:37
get url
text

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata '92-' 95, "16 april" Ahmići, zahtijeva od visokog predstavnika donošenje odluke o smjeni gospođe Lidije Bradara, predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine i zabranu obavljanja svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, navodi se u njihovom saopćenju.

- Dana 10. marta 2023. godine, gospođa Lidija Bradara je u televizijskom intervjuu ponovila stav kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca  Darija Kordića, zaključivši da je on "valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin" nakon što je odležao kaznu.

Također, navela je, kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili "potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna".

Imajući u vidu odluku  Visokog  predstavnika o dopuni Krivičnog  zakona Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 3/03, 32/03, 37/03, 54/04, 61/04, 30/05, 53/06, 55/06, 32/07, 8/10, 47/14, 22/15, 40/15 i 35/18) posebno člana 1 stav 6 Odluke "…,ali i / ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine", te shodno Krivičnom zakonu FBiH, članu 163 ,stav 5 "Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine ("Sl. novine FBiH", br. 36/2003, 21/2004 - ispr., 69/2004, 18/2005, 42/2010, 42/2011, 59/2014, 76/2014, 46/2016 i 75/2017).

Uzimajući u obzir da krivičnu odgovornost Lidije Bradare u vezi s činjenjima i nečinjenjima, trebaju rješavati nadležna Tužilaštva i Sudovi u skladu s važećim zakonima, o čemu ste u Vašim dosadašnjim izvještajima Generalnom sekretaru UN-a i naglašavali i zahtjevali, a posebno u zadnjem 62. Izvještaju  Visokog  predstavnika za provedbu mirovnog  sporazuma za Bosnu i Hercegovinu u dijelu pod nazivom "Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" navodite: "Tužilaštvo BiH nije procesuiralo niti jednu od desetina zaprimljenih krivičnih prijava. Ova krivična djela napadaju društvenu koheziju i produžuju patnju i moraju dobiti brzu i odgovarajuću sudsku pozornost. Za razliku od eksplicitnog negiranja genocida, slučajevi  veličanja  ratnih zločinaca i dalje se redovno javljaju i koče pomirenje. Oni također nisu procesuirani od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine".

VEZANI TEKST - Bradara: Valjda je Dario Kordić prestao biti osuđenik za ratne zločine nakon što je odležao kaznu

Znajući da svi dosadašnji Izvještaji visokog  predstavnika upućeni Generalnom sekretaru UN-a, posebno u vrijeme  mandata Valentina Inzka sadrže poglavlja o negiranju i glorifikaciji  zločina i zločinaca, na čemu međunarodna zajednica insistira od uspostave Dejtonskog  mirovnog  sporazuma  donoseći niz odluka i rezolucija u okviru UN i EU, kojima poziva i traži poštivanje i prihvatanje presuda UN sudova i poziva političke lidere da ne afirmiraju i glorificiraju presuđene ratne zločince, te s tim u vezi imajući posebno u vidu izvještaje glavnog tužioca MKSJ/MRMKS upućene Vijeću sigurnosti UN-a u protekle dvije decenije o negiranju i afirmaciji i glorifikaciji zločina i zločinaca.

Tužilaštvo je redovno izvještavalo da je poricanje zločina i neprihvaćanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju bilo široko rasprostranjeno diljem regije bivše Jugoslavije. Osuđeni ratni zločinci često se veličaju kao heroji. Prihvaćanje istine  iz nedavne prošlosti temelj je za pomirenje i ozdravljenje zajednica u bivšoj Jugoslaviji.

Ovo nisu riječi i djela margina, već političkih i kulturnih središta društava u regiji.

VEZANI TEKST - Reakcija boračkih udruženja iz Viteza na izjavu Lidije Bradara: Dario Kordić je ratni zločinac, ništa ga ne može amnestirati

S tim u vezi, gospođa Lidija Bradara, kao jedna od visoko pozicioniranih osoba u vlasti BiH od uspostave Dejtonskog mirovnog sporazuma, je morala znati i bila  upoznata da afirmacija i glorifikacija pravosnažno presuđenih zločinaca od strane MKSJ/MRMKS predstavlja  potkopavanje i protiv zakonito djelovanje u okviru Dejtonskog mirovnog sprazuma i podrivanje djelovanja međunarodne zajednice u cilju postizanja mira i pomirenja u BiH i bivšoj SFRJ, da je afirmacija i glorifikacija ratnih zločinaca kažnjiva shodno  KZBiH i FBiH, posebno nakon intervencije visokog  predstavnika  iz 2021. godine u pogledu zaštite od negiranja presuda međunarodnih i domaćih presuda, te da njeno javno kontinuirano istupanje u cilju afirmacije ratnog zločinca  Daria Kordića predstavlja negaciju postojanja žrtava zločina i uvredu o čemu u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a iz novembra 2022. godine piše i glavni tužilac MKSJ/MRMKS:

- Tužilaštvo poziva sve dužnosnike i javne osobe u regiji da se ponašaju odgovorno i u svim aktivnostima  u prvi plan stave  žrtve i stradanje civila. Trebali bi javno osuditi negiranje zločina i veličanje  ratnih zločinaca, a ne podržavati ih javnom retorikom, razdorničkim akcijama i sredstvima.  Raskid s retorikom iz prošlosti odavno je potreban, a vodstvo u korist  pomirenja i izgradnje mira je hitno potrebno.

VEZANI TEKST - Žrtve iz Ahmića poručuju Bradari: Jesu li Dario Kordić i ratni zločini evropske vrijednosti na koje nam ukazujete

Lidija Bradara je pokazala namjeru i drskost  da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmira i glorificira Daria Kordića, ratnog zločinca iako je dugi niz godina bila upozoravana, a domaća i međunarodna javnost je osudila njezinu djelatnost.

Ista količina drskosti i namjere kao i kod dužnosnika iz njene političke stranke, čiji je i ona član, koji već pola decenije blokiraju upis pravosnažnih presuda MKSJ/MRMKS i upis i presude protiv Daria Kordića.

Njezina posljednja izjava dolazi pred obilježavanje 30 godina od počinjenig  zločina u Ahmićima zbog čega je presuđen i Dario Kordić, što je izazvalo reakcije žrtava i stanovništa u Srednjoj Bosni, ali i u cijeloj BiH.

Pozivamo Vas, da odmah iskoristite Vaša  ovlaštenja  i da smijenite Lidiju Bradaru, predsjednicu FBiH, sa svih državnih i političkih funkcija i da joj zabranite politički angažman - navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.