open-navfaktor-logo
search
Koriste službene ulaze
Ugrožavaju li mediji ljekare optužene za smrt Džene Gadžun?
Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je 08. juna 2023. godine optužnicu u slučaju smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun protiv troje ljekara.
05.03.2024. u 07:43
get url
text

VEZANI TEKST - Svjedočenje Bejtovića: Rožajac i anestetičarka su reanimirali djevojčicu Gadžun, Jovanović i Halimić nisu pomogle

Za smrt djevojčice Džene Gadžun, koja je preminula tokom operacije očnog kapka, koja je trebala biti rutinska, optuženi su anesteziolog Suad Rožajac, koji se tereti za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi u vezi sa nesavjesnim liječenjem, te doktorice Nina Jovanović i Jasmina Halimić, koje su optužene za zloupotrebu položaja.

Prvo ročište optuženim ljekarima bilo je zakazano u Kantonalnom sudu u Sarajevu krajem septembra prošle godine, tačnije 21.

Zanimljivo je, a što su mediji koji prate ova ročišta primjetili, kako je optuženim ljekarima dozvoljeno da koriste službene ulaze što odudara i od uobičajnih predmeta koji su u fokusu javnosti.

Iz Kantonalnog suda nikada nije zvanično pojašnjeno ko je i iz kojih razloga dozvolio optuženim ljekarima korištenje službenih ulaza. Do zaključivanja ovog teksta, nije stigao ni odgovor na naš upit Kantonalnom sudu za pojašnjenje ove situacije.

Ono što smo zabilježili na kraju ročišta održanog prethodnog četvrtka, a na kojem su svjedočili Jasmina i Benjamin Bejtović, vlasnici prostorija u kojim je održana operacija preminule djevojčice, proizvelo je dodatna pitanja - Ugrožavaju li ih mediji i čime?

Na kraju spomnenutog ročišta na glavni izlaz iz Suda, onaj za sve stranke, izašla je samo Jasmina Halimić. Dok je naša ekipa čekala prijevoz u blizini jednog od službenih izlaza primjetili smo Rožajca i Jovanović.

Međutim, uspjeli smo fotografisati samo Rožajca, ali se i on brzo vratio nazad u Sud, što im je dozvolila policajka koja ih je, pretpostavljamo, dopratila do izlaza.

Naime, advokati opruženih na ranijim ročištima tražili su i isključenje javnosti zbog, kako je tada pojasnio branilac optuženog doktora Rožajca Alen Nakić, zaštite integriteta samog postupka, zaštite interesa i oštećenih i optuženih. Optuženi su, nastavio je on, izloženi različitim neprijatnostima, čime im je ugrožena sigurnost. Ovaj zahtjev odbrane Sudsko vijeće odbilo je kao neosnovan.

Također, advokat Nakić na jednom od ročišta optužio je i sutkinju koja predsjedava Sudskim vijećem Indiru Jahić kako mu "crta metu na čelo".

VEZANI TEKST - Slučaj "Gadžun": Advokat tražio odgodu ročišta zbog skijanja, nakon što je Sud odbio tražio izuzeće sutkinje

- Bilo šta da se desi meni ili nekom mom, pripisat ću Vama - rekao je tom prilikom Nakić obrativši se sutkinji.

I advokat optužene Jovanović, Damir Koldžo, pozivao se u sudnici na komentare javnosti, konkretno na našem tekstu u kom smo prenosili obrazloženje za odgodu ročišta. Zatražio je zaštitu Suda zbog "dosta negativnih komentara u kojima se i prijeti". Tekst koji je spominjao bio je izvještaj sa ročišta na kojem je obrazolženo kako je Koldžo tražio izuzeće sutkinje Jahić, a jer Vijeće odbilo njegov raniji zahtjev za odgodu ročišta zbog skijaškog takmičenja na kojem je on vođa puta kao predstavnik roditelja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.