open-navfaktor-logo
search
Specifična situacija
Ujutro ročište o pritvoru direktoru OSA-e, Tužilaštvu ne odgovara sutkinja za prethodni postupak
Ročište na kojem će biti razmatran prijedlog tužioca Olega Čavke, kojim on traži određivanje jednomjesečnog pritvora direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću zakazano je za sutra u 8.30 sati u Sudu Bosne i Hercegovine.
15.07.2021. u 18:31
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH ima "media plan": Traže pritvor za Mehmedagića, tumačili i proteste...

Tužilaštvo je danas saopćilo da traže pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi Mehmedagić mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog navodne opasnosti od uznemirenja javnosti. 

Istovremeno, Tužilaštvo je zatražilo izuzeće sudije za prethodni postupak, a to je u ovom slučaju trebala biti sutkinja Tatjana Kosović. Taj prijedlog je upućen zajedno sa prijedlogom za pritvor.

Nije poznato na čemu se temelji prijedlog Tužilaštva, odnosno šta su naveli kao razloge zbog kojih traže izuzeće sutkinje Kosović, ali im ona iz nekog razloga očigledno ne odgovara.

Sud bi o ovom prijedlogu morao donijeti odluku prije održavanja ročišta.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, o izuzeću sudije za prethodni postupak trebalo bi raspravljati Opće vijeće suda, ali se postavlja pitanje koliko je to u ovoj situaciji uopće moguće, budući da se radi o pritvorskom predmetu koji ima jasno precizirane rokove u okviru kojih se mora donijeti odluka o pritvoru.

Na koji način će Sud riješiti ovu procesnu situaciju ostaje da se vidi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.