open-navfaktor-logo
search
Projekti
Uk ide Fortinim stopama, nastavlja se podjela higijenskih uložaka učenicama
U Srednjoj medicinskoj školi Jezero danas je upriličena prezentacija aktivnosti u okviru programa "Za naše dane u mjesecu", koji se provodi u saradnji Vlade Kantona Sarajevo i UNFPA - Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine.
15.12.2023. u 17:23
get url
text

Kampanja je počela prošle godine, kada je premijer KS bio Edin Forto, u okviru koje je po prvi put omogućena dostupnost besplatnih higijenskih uložaka za učenice srednjih škola u Kantonu Sarajevo, s ciljem podizanja svijesti opće populacije, posebno mladih, o važnosti menstrualnog zdravlja i borbi protiv stigme vezane za ovu temu.

Događaju su danas prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, predstavnik UNFPA za BiH John Kennedy Mosoti, direktorica Srednje medicinske škole Senada Osmanović, savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Benjamin Hedžić, kao i veliki broj učenika.

Kako je u svom obraćanju prisutnima istakao premijer Uk, projekt kada je započet, bio je manje-više predmet ismijavanja. Međutim danas, kako je dodao, ispostavilo se da se radi o odličnom projektu koji se počinje implementirati na teritoriji cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

- Kanton Sarajevo će nastaviti podršku kako bi učenice u svim srednjim školama, ali i osmih i devetih razreda osnovnih škola, imale besplatan pristup higijenskim ulošcima, jer se stigma i loše raspoloženje prema ovoj temi kreira mnogo prije srednje škole. Drago mi je da je Srednja medicinska škola Jezero ambasador promocije aktivnosti Kantona Sarajevo i UNFPA. Podržat ćemo sve što je kvalitetno, bez obzira na to što je u prvi mah predmet osporavanja i podsmjeha. Nadamo se da će ovaj projekt poslužiti kao pozitivan primjer, te da će u skoroj budućnosti besplatni higijenski ulošci biti dostupni u školama širom naše zemlje - rekao je premijer Uk.

VEZANI TEKST - "Premijer konkretnih mjera" ispunio obećanje: Počela podjela higijenskih uložaka učenicama

Predstavnik UNFPA za BiH Mosoti je izrazio zadovoljstvo nastavkom partnerstva s Vladom KS koja je pokazala posvećenost ovom pitanju.

- Hvala premijeru koji je pokazao veliku podršku na implementaciji ovog projekta. Želimo poslati poruku da nema prostora za stigmatizaciju kada je ova tema u pitanju. Menstruacija je prirodni dio života, nije ništa sramotno ili ponižavajuće. Krajnji cilj UNFPA je da se ovaj program proširi na cijelu Bosnu i Hercegovinu - rekao je Mosoti, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.