open-navfaktor-logo
search
U 95. godini
Umro historičar Dževad Juzbašić, dobitnik prestižne Herderove nagrade u Beču
Akademik Dževad Juzbašić je ostavio duboki trag u našoj historiografiji i bio jedan od najcjenjenijih bosanskohercegovačkih historičara
AUTOR: Faktor/historiografija.ba
27.06.2024. u 21:14
get url
text
Dževad Juzbašić
Dževad Juzbašić
U 95. godini danas je umro Dževad Juzbašić, bosanskohercegovački historičar i redovni član Akademije nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine, navedeno je na stranici historiografija.ba.
Juzbašić je rođen 2. septembra 1929. u Sarajevu. Studij historije je završio na Univerzitetu u Sarajevu 1955, te je nakon kraćeg rada kao profesor u Prvoj klasičnoj gimnaziji, naučnu karijeru počeo u Institutu za historiju u Sarajevu (tada pod nazivom Institut za istoriju radničkog pokreta), gdje se najvećim dijelom bavio historijom Bosne i Hercegovine u austrougarskom razdoblju.
Doktorirao je s tezom "Izgradnja željeznica u Bosni i Hercegovini u svjetlu austrougarske politike od okupacije do kraja Källayeve ere (Sarajevo, 1974.)", te se posebno bavio pitanjima jezičke politike u BiH (Jezičko pitanje u austro-ugarskoj politici u Bosni i Hercegovini pred Prvi svjetski rat, Sarajevo 1973.) odnosno širim pitanjima nacionalno-političih odnosa (Nacionalno-politički odnosi u Bosanskohercegovačkom Saboru i jezičko pitanje 1910-1914, Sarajevo 1999.) i privrednih kretanja u Bosni i Hercegovini krajem 19. i početkom 20. stoljeća (Politička i privredna u Bosni i Hercegovini pod austrougarskom upravom, Sarajevo 2002.).
Osim rada u Institutu za historiju, 1994. Juzbašić je izabran i za redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izabran je 1995, a za redovnog 2002. godine.
Akademik Dževad Juzbašić je ostavio duboki trag u našoj historiografiji i bio jedan od najcjenjenijih bosanskohercegovačkih historičara.
Između ostalog, dobitnik je prestižne Herderove nagrade (1994. dodjeljuje Univerzitet u Beču) i Šestoaprilske nagrade Sarajeva (2000. godine).
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.