open-navfaktor-logo
search
Maraton
Uoči dženaze u Kamičanima: Biciklisti iz Bihaća krenuli prema Kozarcu
Više od 50 učesnika Trećeg biciklističkog maratona "Bihać - Kozarac" krenulo je prema Memorijalnom centru Kamičani, gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza žrtvama zločina u Prijedoru i okolici 1992. godine.
19.07.2023. u 14:37
get url
text

Kao i prethodne dvije godine, biciklistima koji su krenuli s Gradskog trga u Bihaću, u Bosanskoj Otoci priključit će se još tridesetak biciklista iz Velike Kladuše, Cazina, Bosanske Krupe i Bužima. Dolazak u Memorijalni centar Kamičani planiran je u večernjim satima.

- Želimo na dostojanstven način, sportskom vožnjom, odati dužno poštovanje nevino ubijenima u Prijedoru i dolini Sane. U Kozarac bi nas trebalo stići više od 80, gdje ćemo se pokloniti žrtvama i sutra ujutro klanjati džanazu - izjavio je organizatora Biciklističkog maratona Ermin Lipović iz Kluba ekstremnih sportova Limit Bihać.

FOTO: AA

Član organizacionog odbora prof. dr. Mujo Begić istakao je kako se treću godinu zaredom na simboličan način nastoje poslati jasne ljudske i civilizacijske poruke.

- Takve poruke šaljemo svim aktivnostima u Bihaću, gradu koji je kolijevka antifašizma i koji je također pretrpio strašne zločine i opsadu od 1. 201. dan.  Građani Bihaća i Unsko-sanskog kantona zapravo nastoje na ovakav način iskazati pijetet nevinim žrtvama i istaknuti potrebu kolektivnog sjećanja - dodao je Begić.

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava krenula je danas u prijepodnevnim satima iz Šejkovače, a oko 15:30 sati trebala bi se nakratko zaustaviti na Gradskom mostu u Bihaću, gdje će im se brojni građani pokloniti i odati poštovanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.