open-navfaktor-logo
search
Delegacija EU
Uplaćena 63 miliona eura BiH kako bi se pružila pomoć najugroženijim domaćinstvima
Prva tranša od 63 miliona eura u sklopu paketa energetske pomoći već je uplaćena Bosni i Hercegovini i nadležne vlasti u Federaciji, RS-u i Brčko distriktu, rade na raspodjeli novca građanima, izjavio je Ferdinand Koenig, portparol Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije.
01.09.2023. u 22:24
get url
text

Ukupna vrijednost paketa je 70 miliona eura.

- Od ukupnog finansijskog paketa, više od dvije trećine, 50 miliona eura namijenjeno je za najmanje 165.000 ugroženih domaćinstava. Preostalih 20 miliona eura bit će dodijeljeno za najmanje 4.000 stambenih zgrada za unapređenje njihove energetske učinkovitosti, kao i za najmanje 400 mikro, malih i srednjih preduzeća koja se suočavaju s izazovima nastalim uslijed energetske krize – objasnio je Koenig za Večernji list.

Dodaje kako će tačne iznose pomoći po domaćinstvima navesti nadležne vlasti u BiH.

U pogledu realizacije ovog opsežnog finansijskog mehanizma sa kojim se očekuje značajno poboljšanje situacije u pogledu rješavanja energetskih izazova, Koenig navodi kako je prva tranša (63 miliona eura) već uplaćena BiH i da nadležne vlasti Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko rade na raspodjeli novca građanima.

Inače, vremenski okvir za provedbu paketa energetske podrške je od aprila 2023. do aprila 2024.

- Ovo je prvi put da su vlasti u BiH primile podršku koja će biti raspoređena građanima na ovaj način. To kako BiH bude upravljala sredstvima iz paketa energetske podrške bit će važan pokazatelj za svaku podršku koja će se u budućnosti direktno isporučivati institucijama u BiH - kazao je Koenig.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.