open-navfaktor-logo
search
Nije dobro za BiH
Urednik BIRN-a o hapšenju direktora OSA-e: Utisak da se radi o političkom obračunu
Informacije o hapšenju direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i dalje su šture. Semir Mujkić, urednik BIRN-a, kazao je kako se ne može izbjeći utisak da se radi o političkom obračunu u kojem su se našli direktor OSA-e i Tužilaštvo, što nije dobro za BiH.
15.07.2021. u 12:20
get url
text

- Ovdje govorim o direktoru OSA-e, vrlo ozbiljnoj funkciji. Nekome ko je proveo određeni broj sati u pritvoru. Mislim da je ta agencija važna i u drugim zemljama bi jako razmislili o tome da se radi o državnoj sigurnosti i da li da otkriju detalje gdje živi. Ovdje je išlo suprotno. Dobija se utisak da se radi o političkom obračunu u kojem su se našli Tužilaštvo i direktor OSA-e, što nije dobro za BiH - rekao je Mujkić.

Govoreći o njegovom hapšenju, kazao kako je Tužilaštvo jako tajnovito. Iako nema zvanične potvrde, to bi se moglo dovesti u vezu sa pretresima koji su vršeni na Američkom univerzitetu u BiH kada je i sam vlasnik Denis Prcić tvrdio da se to radi zbog diplome direktora OSA-e.

Kazao je i kako se može raditi o načinu sticanja njegove imovine, ali da ni to nije potvrđeno.

- Tužilaštvo je odlučilo da sve drži vrlo tajnim do eventulno podizanja optužnice, kao u nekim drugim slučajevima. Neko se ovome raduje, neko je jako ljut zbog svega pa možete čitati političke aspekte. Tužilaštvo ne može pobjeći od toga. Posebno nakon Priebovog izvještaja koji je rekao da postoje politčki pritisci i utjecaj na Tužilaštvo. Oni poslije nisu uradili ništa da pokažu da to nije tako. I kada se dešava jedna ovakav slučaj ne možete izbjeći to da se može raditi o slučaju koji ima svoj politički aspekt. Sama ta tajnovitost Tužilaštva dodatno doprinose tome. Ne pomaže ni to da imaju dva slučaja protiv iste osobe koja su završila neslavno - rekao je Mujkić za N1.

Podsjetio je da je u jednom Mehmedagić oslobođen u jednom slučaju, dok u drugom nije ni potvrđena optužnica.

- Sud je u oba slučaja oštro kritikovao Tužilaštvo kazavši da nisu dovoljno dobro formirali slučajeve. Sada se očekuje da će ozbiljnije pristupiti trećem predmetu - zaključio je Mujkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.