open-navfaktor-logo
search
Rekonstrukcija
Uskoro će građani Sarajeva mnogo kraćim putem do Trebevića
Građani Sarajeva uskoro će moći od centra grada do Trebevića stizati mnogo kraćim putem, koristeći saobraćajnicu zvanu Apelova cesta koja se nalazi na obroncima planine Trebević i predstavlja vezu zaštićenog područja Trebević i gradske jezgre, saopćila je Općina Stari Grad.
16.09.2022. u 11:16
get url
text

Apelova cesta je direktna i najkraća ruta do Trebevića bez korištenja putne infrastrukture manjeg bh. entiteta, ali je trenutno u veoma lošem stanju i neupotrebljiva.

- Svjestan važnosti ovakvog projekta za cijeli grad Sarajevo, kao i potrebe za kvalitetnom putnom infrastrukturom koja će rasteretiti postojeće saobraćajnice prema Trebeviću, načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić odlučio je ovaj projekat uvrstiti u svoj program rada. Rekonstrukciju Apelove ceste Općina Stari Grad Sarajevo počet će u ponedjeljak, 19.9.2022. godine. Na ovaj način saobraćajnica će se vratiti u upotrebu, a građanima osigurati puno bolja infrastruktura, posebno stanovnicima mjesnog područja Hrid-Jarčedoli - naveli su iz Općine.

Postojeća trasa Apelove ceste je makadamska i na pojedinim dionicama je značajno oštećena djelovanjem vremenskih prilika. Projektom je predviđena izgradnja nove, odnosno rekonstrukcija i proširenje dijela postojeće Apelove ceste u ukupnoj dužini od 900 metara.

Za realizaciju ovog projekta potpisan je sporazum o saradnji sa Direkcijom za ceste KS koja za radove izdvaja 400.000 KM. Općina Stari Grad Sarajevo osigurala je projektnu dokumentaciju i provela izbor izvođača radova, te osigurala dodatnih 34.000 KM za radove.

Radove će izvoditi firma Ado-Trans d.o.o. iz Visokog, a rok za završetak je 60 kalendarskih dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.