open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
Uskoro će i osobe sa invaliditetom ispod 100 posto moći parkirati na za to predviđenim mjestima
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su jednoglasno usvojili izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH kojim je predviđeno da i osobe sa invaliditetom nižim od sto posto imaju pravo na dozvolu za parkiranje na mjestima predviđenim za to.
05.07.2023. u 15:51
get url
text

VEZANI TEKST - Osobe sa invaliditetom iz susjedstva uživaju veća prava u BiH od onih iz BiH, kada će tome doći kraj?

Tako znak pristupačnosti, kako je navedeno, mogu dobiti i osobe koje imaju 80 i iznad 80 posto invaliditeta.

Ove izmjene zakona predložio je Klub zastupnika Demokratske fronte koji su istakli da se ovim ukida i diskriminacija u odnosu na osobe sa invaliditetom iz susjednih država. Naime, osobe sa invaliditetom iz regiona mogu parkirati na označenim mjestima u BiH jer imaju znak pristupačnosti koji je omogućen i osobama sa 70 posto invaliditeta, dok bh. državljani ne mogu ako nemaju sto posto invaliditet.

Potrebno je da o tome glasa i Dom naroda Parlamenta BiH.

Zastupnici su danas usvojili i zaključke donesene na tematskoj sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije, održanoj nakon tragične smrti dvije mlade doktorice u Sarajevu, koje je automobilom na pješačkom prijelazu udario Armin Berberović. 

Tim zaključcima se od Ministarstva komuniakcija i prometa Bosne i Hercegovine traži da što prije dostavi dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na način da se višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja može izreći zaštitna mjera privremenog ili trajnog oduzimanja vozila, te da se definira i propišu adekvatne kazne za naročito bahate vozače.

Ovo je tražemo i 2016. godine, ali do toga nikad nije došlo. 

- Nadam se da će Ministarstvo ispoštovati zaključke, bar prije nove nesreće - kazao je Jasmin Imamović, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komuniakcije Zastupničkog doma.

Istim zaključcima se od Agencije za identifikacione dokumente BiH (IDDEEA) traži da postupa po pravilniku u kojem piše da će godišnje sačiniti izvještaj o nenaplaćenim kaznama i dostaviti ih ministarstvima kako bi poduzeli mjere na naplati. 

Ovo iz razloga što se godišnje izgubi oko šest miliona KM zbog zastare. 

- IDDEEA nije samo za održavanje aplikacije i tehničku podršku - konstatovano je u zaključcima.

VEZANI TEKST - SNSD-ovci protiv Dana žalosti, Vulić nazvala Dunovića "dekorativnim Srbinom"

Nadalje se predlaže Vladi FBiH da izmijeni Zakon o prekršajima jer sada, u praksi, ima pojedinaca, povratnika čak i sa najvećim kaznama, koji uspijevaju dokazati formalno-pravno da ne mogu platiti kazne. Predlaže se Vladi RS-a da i oni izmijene zakon koji sada propisuje da se novčana kazna zamjenjuje zatvorskom ako ne bude plaćena u roku od tri godine. Komisija predlaže da taj rok bude kraći.

Istovremeno, zbog protivljena zastupnika stranaka iz RS-a, nije usvojena izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojim bi bilo olakšano zaposlenje. Ići će se u drugi krug izjašnjavanja. 

Iz istog razloga nije usvojena ni inicijativa zastupnika DF-a da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donese zakon kojim bi se utvrdilo proglašenje Dana žalosti povodom zločina na tuzlanskoj Kapiji te izvršenja drugih masovnih zločina uključujući genocid u Srebrenici. Osim što su zastupnici iz RS-a bili protiv, oni iz HDZ-a su bili suzdržani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.