open-navfaktor-logo
search
Online sjednica
Ustavni sud BiH: Član zakona kojim se kriminalizuje kleveta u RS-u neustavan, odredba ukinuta
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je danas na plenarnoj sjednici da je član 280a. zakona kojim se kriminalizuje kleveta u RS-u neustavan, te je ukinuo osporenu odredbu navedenog zakona.
18.01.2024. u 19:43
get url
text

Ustavni sud BiH je odluku donio na temelju apelacije Denisa Zvizdića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, i 14 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koju su podnijeli u augustu prošle godine, saopćio je Ustavni sud.

U pogledu ocjene ustavnosti člana 280a. Ustavni sud je, između ostalog, smatrao da obim djela koja se mogu smatrati kažnjivim u skladu sa članom 280a. osporenog zakona (Povreda ugleda RS-a i njenih naroda) dovodi u pitanje proporcionalnost miješanja kroz krivične sankcije.

Osim toga, Ustavni sud je primijetio da krivično djelo iz citiranog člana, za koje je propisana kazna zatvora, ostavlja mogućnost primjene mjera propisanih Zakonom o krivičnom postupku za osiguranje prisustva optuženog lica i uspješno vođenje krivičnog postupka, odnosno mogućnost da se optuženom odredi i pritvor, što dodatno potvrđuje odvraćajući učinak člana 280a. Ustavni sud je zaključio da član 280a. nije proporcionalan ciljevima zbog kojih je donesen i da takvo miješanje u slobodu izražavanja nije "neophodno u demokratskom društvu".

Ustavni sud BiH danas je plenarnu sjednicu zbog iznenadnih i objektivnih okolnosti (otkazivanja letova međunarodnih sudija uslijed loših vremenskih prilika) održao online putem.

Na početku plenarne sjednice Ustavni sud je razmatrao Informaciju o dosadašnjim aktivnostima Ustavnog suda koje su preduzete s ciljem funkcioniranja Ustavnog suda u novonastalim okolnostima, kao i o svim budućim aktivnostima i mjerama koje će Ustavni sud preduzeti s ciljem nesmetanog funkcioniranja Suda.

U okviru ove tačke Ustavni sud je donio odgovarajuće zaključke. Jedan od zaključaka je da će Ustavni sud u narednom periodu pripremiti odgovarajuću strategiju koja će omogućiti daljnje nesmetano funkcioniranje Ustavnog suda.

Ustavni sud ponovo poziva nadležne zakonodavne organe entiteta (Zastupnički dom Federacije Bosne i Hercegovine i Narodnu skupštinu RS-a) da odmah, bez daljnjeg odlaganja, ispune svoju ustavnu obavezu i izaberu nedostajuće sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a sve s ciljem da se omogući nesmetano funkcioniranje najvažnije institucije u Bosni i Hercegovini.

Naime, iako je prošlo više od dvije godine od odlaska u penziju sudije Mate Tadića, više od godinu dana od odlaska u penziju sudije Miodraga Simovića, te iako je i sudija Zlatko M. Knežević nedavno otišao u prijevremenu penziju na vlastiti zahtjev, nadležni zakonodavni organi entiteta ne biraju nedostajuće sudije u Ustavni sud, čime direktno krše i podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i u okviru njega Aneks IV Ustava Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je na ovoj sjednici, između ostalih, razmatrao i apelacije koje su se ticale povrede prava na pravično suđenje u razumnom roku o kojima je donio odluke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.