open-navfaktor-logo
search
Jednoglasna odluka sudija
Ustavni sud FBiH odgovorio Mandiću: Kompletan proces opoziva proveden zakonito
Ustavni sud Federacije odgovorio je načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću kako je kompletan proces opoziva proveden u skladu sa zakonom, saopćili su iz Općinske organizacije Narod i pravda Centar.
13.10.2023. u 13:30
get url
text

VEZANI TEKST - NIP-ovci potvrdili da je propao još jedan pokušaj opoziva načelnika, krive Mandića za opstrukcije

Kako su naveli u saopćenju, nakon što je Općinsko vijeće u julu 2023., u skladu sa zakonom, izglasalo opoziv načelnika Općine Centar kreće neviđena hajka na svakog vijećnika koji se "usudio" dići svoju ruku za ovakvu odluku. Uz pomoć pojedinih medija, botova, društvenih mreža, saopćavaju iz NiP-a, počinje se etiketirati svaka osoba u ovom procesu koja se ne nalazi na strani načelnika Centra i koja zdušno ne podržava sve ono što (ni)je radio u protekle skoro tri godine. 

- Nezakonitosti, kršenje procedura i zakona, podvale, laži, petljanja o "umalo fizičkom obračunu", samo su dijelovi arsenala koji je načelnik koristio u svojoj kampanji. Stidljivo, jer je znao da ništa od navedenog nije istina, pokušavao je načelnik u opozivu i lično i preko svojih "drugova" prijavama nadležnim zaustaviti referendum, kojeg se boji više od ičega.

Prvo se obratio Federalnom ministarstvu pravde i žalio na procedure i odluke koje je Vijeće donijelo. Pomenuto ministarstvo je dalo svoj "sud" i reklo da je sve urađeno po procedurama. Zatim se ničim izazvan u sve uključio i federalni dopremijer Zahtjevom za mišljenje da li je prekršen Ustav FBiH prema Ustavnom sudu FBiH, potpomognut i dijelom rukovodstva Općinskog vijeća Centar. Dopremijer Vojin Mijatović nije ispustio da upotrijebi floskulu u stilu načelnika u opozivu, gdje je u apelaciji naveo "grubo" kršenje procedura.

Međutim, jučer, 12. oktobra 2023. godine Ustavni sud FBiH je jednoglasnom odlukom svih sudija dao mišljenje u kojem se navodi da je kompletan proces opoziva proveden u skladu sa zakonom. Dakle, najrelevantnija institucija je dala svoje mišljenje o frazi koju koriste MM (Mandić/Mijatović) - "grubo kršenje procedura".

VEZANI TEKST - Mandić stao na stranu Lejle Brčić, Fortu naziva političkim amaterom i kalkulantom

Da je imalo pravde načelnik u opozivu bi se, ako ništa, izvinio svima onima koje je bez ijednog argumenta bjesomučno danima razapinjao po društvenim mrežama. Ali, Mandić ima neki svoj lični sud po kojem su svi grešnici, a on jedini žrtva, tako da od njega ne treba očekivati ništa, osim daljnjeg populizma i izigravanja žrtve.

Ali jedna po jedna laž i spin se otkriva. Dokumentima, mišljenjima i odgovorima nadležnih institucija. 

Uskoro će na vidjelo izaći i ostali grijesi načelnika u opozivu koji već dva mjeseca radi sve samo da do referenduma ne dođe. Mi smo se kao legalisti obratili i u narednom periodu obraćat ćemo se nadležnima u nadi da će, ništa drugo do samo raditi svoj posao, spriječiti i onemogućiti bilo kakve zloupotrebe, bez obzira od koga one dolazile", poručuju vijećnici koji su iz opravdanih razloga iskazali nepovjerenje načelniku Općine Centar i dva puta izglasali njegov opoziv- saopćeno je iz NiP-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.