open-navfaktor-logo
search
Saopćena odluka
Ustavni sud RS-a: Zakonom o referendumu i Izbornim zakonom RS-a nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi Bošnjaka
AUTOR: B. S.
25.06.2024. u 13:42
get url
text
Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo je da Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornim zakonom RS-a nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda.
U odluci koja se odnosi na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi je, između ostalog, navedeno da su odredbe o multietničkom sastavu organa za sprovođenje izbora, odnosno referenduma i o srazmjernoj zastupljenosti političkih stranaka jednako obavezujuće i da se njima ne stvara bilo koji oblik nejednakih prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka.
- Također, pretpostavka podnosioca zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, da političke stranke u čijem radu učestvuju Bošnjaci neće ostvariti po njima željenu optimalnu zastupljenost u skupštinama koje raspisuju referendum ne mogu se, po shvatanju Vijeća, dovesti u neposrednu vezu za Ustavom zagarantovanim institutom zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda - navodi se u saopćenju.
Pored toga, Vijeće je ocijenilo da se osporenom odredbom ovoga zakona, kojom je normirano pitanje ličnog glasanja u inostranstvu, ne povređuje vitalni interes jednakog prava bošnjačkog naroda u procesu donošenja odluka, niti da se bošnjački narod dovodi u neravnopravan položaj prema drugim konstitutivnim narodima.
- Vijeće je, naime, ocijenilo da su svi konstitutivni narodi i ostali u jednakom položaju u odnosu na pomenutu odredbu zakona, te da se njome nijednom pripadniku bošnjačkog naroda koji je upisan u glasački, odnosno birački spisak, ne uskraćuje pravo glasa. Ostvarenje ovoga prava vrijedi za svakog birača koji je upisan u glasački, odnosno birački spisak, bez obzira na to kojem narodu ili nacionalnoj manjini pripada - navode iz Ustavnog suda RS-a.
U odluci koja se odnosi na Izborni zakon RS-a, Vijeće je utvrdilo da osporenom odredbom, kojom je propisano da birač koji ima pravo da glasa u gradu, odnosno općini u kojoj je imao prebivalište 1991. godine, lica bošnjačke nacionalnosti nisu stavljena u neravnopravan položaj čime se osigurava proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda na osnovu popisa iz 1991. godine.
- Vijeće je ocijenilo da činjenica što zakon ne sadrži pojam "popisa iz 1991. godine" već "posljednjeg popisa stanovništva" ne može biti predmet postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Osporeni zakon se jednako odnosi na sve građane RS-a, te nijedan konstitutivni narod njegovim propisivanjem nije doveden u neravnopravan položaj u uživanju ustavne garancije iz člana 5. stav 1. alineja 2. Ustava prema kojoj se ustavno uređenje temelji na osiguravanju nacionalnih ravnopravnosti i zaštiti vitalnih interesa konstitutivnih naroda – navedeno je.
Ostale navode iz obrazloženja o povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda Vijeće je ocijenilo "paušalnim", uz ocjenu "da ne sadrže pravnu argumentaciju".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.