open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a: Zahtjevi Kluba Bošnjaka prihvatljivi
AUTOR: Fena
10.06.2024. u 12:41
get url
text
Ustavni sud RS-a
Ustavni sud RS-a
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske održalo je danas sjednicu u Banjoj Luci.
Kako je navedeno, predmet odlučivanja bilo pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornom zakonu Republike Srpske, a koje zakone je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 19. aprila ove godine.  
Vijeće je raspravljalo o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno o postojanju uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim zakonima došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.
Odlučujući o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da su u oba slučaja predmetni zahtjevi prihvatljivi s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o ovim zahtjevima.
Vijeće će meritornu odluku o zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih mjesec dana, saopćeno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.