open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Usvojena Strategija zapošljavanja u FBiH, nedostaje podatak o planiranju broja uposlenih do 2030. godine
U Domu naroda Parlamenta Federacije BiH usvojena je Strategija zapošljavanja u FBiH 2023-2030. godina. Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao je kako je jedan od općih ciljeva strategije pružanje mogućnosti za dostojanstven rad svakom građaninu u FBiH, povećanje zaposlenosti.
27.11.2023. u 16:07
get url
text

- Strategija je do 2030. godine i jedan od općih ciljeva je prilika za dostojanstven rad svakog građanina. Četiri su osnova cilja, povećati ličnu zapošljivost i unaprijediti kompetencije u skladu sa tržištem trada, uključiti skupinu najteže upošljivih kategorija na evidencijama nezaposlenih, a to su najčešće žene...

Imamo veliki broj nezaposlenih na zavodima iako taj broj nije realan, nije tačan, on je oko 276 hiljada.

Od tog broja su dvije trećine osoba koje traže zdravstveno osiguranje i mi smo jedinstven entitet gdje ljudi kada žele zdravstveno osiguranje dođu na zavod za zapošljavanje. Službe umjesto da rade posredovanje u zapošljavanju, rade administriranje zdravstvenog, a ne rade posao zbog kojeg postoje - kazao je Delić.

Kaže kako su prepoznali novi model zapošljavanja mladih, skraćenje roka za pronalazak posla nakon završetka obrazovanja ili ostanka bez posla sa godinu dana na četiri mjeseca.

Tokom rasprave, delegat Amir Orlović je kazao kako se sa strategijom kasni deset godina.

- Ona bi trebala biti krovna. Poučen dosadašnjim iskustvima sve što se definira na nivou FBiH u cilju zapošljavanja nije na kantonima. Zavodi za zapošljavanje su spušteni na općinski nivo. Meni su to zavodi za uhljebljavanje podobnih iz određenih političkih stranaka i oni samo evidentiraju broj nezaposlenih bez ikakvih daljih mogućnosti da onaj ko je nezaposlen ima informacije o upražnjenom radnom mjestu.

Od onih 276 hiljade nezaposlenih, najmanje pola ostvaruje plaću nacrno da li ovdje ili u inostranstvu. Po meni ova strategija bi trebala biti krovna i da je prati strategija obrazovanja - rezimirao je Orlović.

Govorio je i delegat Fahrudin Čolaković koji kaže kako nije dobro to što se kantonalne skupštine nisu upuštale u materiju.

- Veliki nedostatak je što nema mjerljivih ciljeva. Dok ne riješimo druge politike, ne možemo ni problem zapošljavanja. Nema cifre koliko osoba se planira zaposliti do 2030. godine. To se izbjegava. Trebamo izmijeniti provođenje konkursa u smislu " ko je brži" što je ponižavajuće. Obratite pažnju na cilj, a to je "promovirati mogućnost dostojanstva rada". Tu nedostaje "uz povećanje radnih mjesta". Delić je rekao da planiraju smanjiti nezaposlenost za deset posto, a nije rekao koliko se planira povećati zaposlenost - rekao je Čolaković

Upozorio je na podatak iz Strategije kako "ćemo do 2040. godine izgubiti više od 400 hiljada radnih mjesta". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.