open-navfaktor-logo
search
Šta planira opozicija
Utrka za Predsjedništvo BiH: Povlačenje ili bijeg pred Bakirom Izetbegovićem
Izborna utrka za "prvog u Bošnjaka" uvijek je izazivala brojne spekulacije, kombinatorike imenima i najviše pažnje javnosti, u odnosu na "prve u Srba i Hrvata".
18.09.2021. u 14:06
get url
text

Godinu prije Općih izbora 2022. jedini koji je zvanično najavio da će se kandidirati jeste predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Svi ostali kalkulišu, razmjeravaju, odmjeravaju, provlače se imena od Fahrudina Radončić, preko Nermina Nikšića, Denisa Zvizdića, Elmedina Konakovića, Harisa Silajdžića, Kemala Ademovića...

Izetbegović je, podsjetimo, u jednom od intervjua za Hayat kazao da bi se volio boriti s Nikšićem, Radončićem i Zvizdićem, a da sumnja da će Konaković ući u takvu utakmicu. Pričat će o tome, ali neće smjeti preuzeti rizik, ići će na ziher. Tako je Izetbegović mislio o Konakoviću. I nije pogriješio. Ali pokazat će, barem zasad, da je mnogo više "ziheraša", a da je strah od direktnog konfrontiranja s Izetbegovićem ogroman.

Lideri opozicionih stranaka, koji već tri godine građane uvjeravaju kako članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić ne rade dobro - od kritika federalne opozicije Milorad Dodik je siguran - morali bi sami izaći pred građane s platformom drugačijeg pristupa i tražiti podršku. To nije samo stvar izbora, već i vlastitog samopoštovanja, ozbiljnosti stranke i poštenog odnosa prema građanima. Zar kada govore, i Nikšić i Radončić i Zvizdić i Konaković ne tvrde da su mnogo bolji od Izetbegovića, da su bliži narodu, da imaju rješenja za sve probleme i da jedva čekaju izbore?

Nikšić je svjestan da je kao lider stranke pao na ispitu i da SDP nikada nije bio tako slab kao pod njegovim vodstvom. Zna i da je Federaciju, kao premijer, ostavio zapaljenu, u štrajkovima, nelikvidnu i posrnulu. I zna da više odavno nije tako jer je vodi SDA-ov premijer. Nikšić zato, svjestan svojih kapaciteta, želi komfor parlamentarne fotelje i sigurne dobre plaće. Kandidaturu za Predsjedništvo želi podvaliti drugima, ali neće to biti baš tako lako. Čini se da je pred Nikšićem izbor: ili će na megdan Izetbegoviću ili više neće biti predsjednik SDP-a.

Radončić, s druge strane, voli napadati, kritizirati, ali teško podnosi poraze. A u utrkama za Predsjedništvo već ih ima dovoljno. Vjerovatno ni sam ne zna kako bi preživio još jedan poraz iako, s obzirom na to da nerijetko povlači hazarderske poteze, ne treba iznenaditi da bude kandidat. Najavljivao je i povlačenje sa čela SBB-a, ali "baza" je bila za to da i dalje ostane na mjestu predsjednika. Možda "baza" zatraži i da bude kandidat.

Zvizdić je izašao iz SDA kako bi ušao u Predsjedništvo. Nema tu nikakvih principa, ideoloških razlika ili nečeg trećeg. Do pola puta, do izlaska iz SDA, imao je bezrezervnu podršku cijele opozicije. Vjerovao je da će tako biti i za njegovu kandidaturu. Ipak, pokazalo se da opozicija ne voli Zvizdića, samo mrzi SDA.

Iz SDP-a i NiP-a već su poručili da na njihovu podršku ne računa. No, predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić je već u nekoliko navrata poručio da Zvizdić ako želi može biti njihov kandidat, iako bi radije da na tom mjestu vidio Harisa Silajdžića.

Konaković će na Predsjedništvo jurišati, ali s Facebooka, na "FB predsjedništvo". Volio bi on poraziti Izetbegovića i ući u Predsjedništvo BiH, ali izgleda da polako postaje svjestan svojih mogućnosti, te da nije dorastao baviti se visokom politikom i ozbiljnim državničkim poslovima. No, tu je politički direktor NiP-a Kemal Ademović, koji također ima ambicije i puca na visoku funkciju. Da li bi ga podržali kao kandidata Naša stranka i eventualno SDP, ako Nikšić ne uđe u utrku, još se niko zvanično ne oglašava.

Izvjesno je da su svi lideri opozicije svjesni da su njihove šanse protiv Bakira Izetbegovića nikakve. Znaju odlično kakvi su njihovi dometi i kapaciteti, pa su kao eto pronašli formulu kojom bi prikrili svoj politički kukavičluk i u isto vrijeme izbjegli lični poraz u sudaru s Izetbegovićem, koji bi ih mogao koštati i političkih karijera.

Traže žrtvu koja bi bila zajednički kandidat za Predsjedništvo. Traže novog "Bogića Bogićevića", kojem bi priredili sramotu i gaženje dostojanstva. Kandidata ima, ali traži se dovoljno naivan...

Neko ko bi mogao povjerovati na riječ kako zajedno mogu ponuditi bolje od onoga što, jednako zajedno, već rade u Gradu i Kantonu Sarajevo: zaustavljanje velikih projekata, vakcinaciju preko reda, sječu nepodobnih "glava", zapošljavanje i imenovanja po principu "genetske predodređenosti"... A Izetbegović je tu. Izgleda kako spremno čeka svaki ishod. A tu su i građani, birači. Gledaju i ni izbliza nisu naivni kao prije tri godine. 

Jedino što bi eventualno moglo spriječiti ulazak predsjednika SDA u Predsjedništvo BiH jesu čudne kombinatorike pojedinih ambasadora i dijelova međunarodne zajednice, koji sa "Trojkom" pokušavaju eksperiment u Kantonu Sarajevo. Treba stoga ostaviti i takvu mogućnost da proguraju na mišiće nekog svog Bošnjaka, kao što je to, podsjetimo se, urađeno u vrijeme kada je SAD doveo na vlast Milorada Dodika u RS-u. No, ostaje pitanje da li se ovakvi eksperimenti koji se tim dijelovima međunarodne zajednice redovno obiju o glavu isplate dugoročno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.