open-navfaktor-logo
search
Čeka se inspekcija
Utvrđene nepravilnosti: U Sarajevogas imenovana v. d. izvršne direktorice koja ne ispunjava uvjete?
Prilikom imenovanja uprave Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Sarajevogas, tačnije prilikom imenovanja vršiteljice dužnosti izvršne direktorice za ekonomsko-pravne poslove, prekršeni su važeći propisi, utvrdio je to Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.
18.05.2021. u 22:00
get url
text

Naime, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić je na sjednici 9. aprila 2021. uputila zastupničko pitanje Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS u vezi sa zapošljavanjem v. d. izvršnog direktora za ekonomske-pravne poslove.

- Da li ste upoznati da v. d. izvršne direktorice za ekonomsko-pravne poslove koja je imenovana 22. marta kao član Uprave KJKP Sarajevogas doo Sarajevo ne ispunjava uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta navedenog preduzeća – navela je Biščević-Tokić.

U odgovoru Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS zastupnici Biščević-Tokić navedeno je da je po Zakonu o javnim preduzećima u FBiH Nadzorni odbor preduzeća nadležan da imenuje i razrješava članove uprave u skladu sa postupcima utvrđenim u poslovniku, odnosno poslovnicima te važećim propisima.

Odgovor Ministarstva na zastupničko pitanje

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, u razgovoru za Faktor kazao je da su utvrđene određene nepravilnosti.

- Imamo tu nepravilnosti kod imenovanja koje smo mi utvrdili analizirajući prikupljenu dokumentaciju od nadležnih institucija. Poslali smo inspekciji da izvrši usmjereni inspekcijski nadzor, kada dobijemo i njihov akt, ići ćemo prema Vladi da se izvrši razrješenje te osobe, ukoliko i inspekcija utvrdi ono što smo i mi utvrdili – kazao je Kafedžić, te je dodao da u ovom slučaju ne odgovara stepen stručne spreme.

Naime, Statutom KJKP Sarajevogas u članu 51, Uvjeti za imenovanje izvršnog direktora, propisano je da pored uvjeta propisanih zakonom, za izvršnog direktora može biti imenovano lice koje ispunjava sljedeće uvjete: da ima univerzitetsku diplomu VII stepena stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa koje se vrednuje sa 240 ECTS bodova ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja, zatim da ima najmanje pet godina radnog staža u struci, od čega najmanje tri godine na rukovodnim poslovima, nakon stjecanja univerzitetske diplome, odnosno visokog obrazovanja, te da ima iskustvo i stručnost u oblastima od značaja za rad i poslovanje preduzeća.

Također, u članu 53, Vršioci dužnosti, navedeno je da vršioca dužnosti člana Uprave imenuje Nadzorni odbor na period od šest mjeseci bez provođenja javnog konkursa, te da vršilac dužnosti člana Uprave ima sva prava i obaveze koje ima član Uprave.

U konačnici, prilikom imenovanja vršilaca dužnosti moraju se ispoštovati uvjeti propisani Statutom i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

Kako Faktor nezvanično saznaje, riječ je o Mineli Bučan, ranije vršiteljici dužnosti izvršne direktorice Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84 koja je bachelor ekonomije (180 ECTS).

Podaci iz Registra imenovanih lica Kantona Sarajevo

Nakon prelaska direktora Edisa Bakovića iz ovog preduzeća na mjesto direktora KJKP Sarajevogas doo Sarajevo, za njim prelazi i Bučan na mjesto v. d. izvršne direktorice.

Podsjećamo, mediji su ranije pisali da je dok je vršio dužnost direktora ZOI-ja Baković raspisao konkurs za prijem radnika na neodređeno vrijeme, a jedna pozicija, rukovodilac Odjeljenja za ekonomsko-finansijske poslove bila je, kako su mediji pisali, i za Minelu Bučan. Nakon pisanja medija konkurs je poništen, a da bi Vlada KS Bakovića imenovala za direktora Sarajevogasa, a Nadzorni odbor Bučan za v. d. izvršne direktorice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.