open-navfaktor-logo
search
Resorno ministarstvo
Važno obavještenje za sve korisnike boračkih novčanih naknada u Kantonu Sarajevo
Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo uputilo je naloge za plaćanje mjesečnih novčanih naknada utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine za juni, a koje se obračunavaju centralizirano, uz plaćanje ovog ministarstva direktno prema bankama.
03.07.2023. u 19:10
get url
text

Po pitanju prava na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida sa utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 posto (dječiji dodatak) - isplata počinje od sutra, 4. jula uz napomenu da se naknada od marta 2023. godine isplaćuje u iznosu od 104,25 KM po djetetu. U obračun je uključeno 988 osoba za 1.500 djece.

Od srijede, 5. jula očekuje se isplata po pravu na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od strane drugog lica, nosioce Partizanske spomenice 1941 i djecu šehida- poginulog borca- branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa. U ovaj obračun je uključena 741 osoba.

Od četvrtka, 6. jula očekuje se isplata po osnovu personalne asistencije za ratne vojne invalide - paraplegičare i ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica. U obračun je uključeno 167 osoba.

Kada je riječ o egzistencijalnoj naknadi nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina, isplata se očekuje od petka, 7. jula, a u ovaj obračun je uključena 2.841 osoba.

Iz Ministarstva za boračka pitanja KS podsjećaju da je od početka decembra 2022. godine bivša SBER banka, odnosno ASA banka Naša i snažna u potpunosti integrisana u ASA banku dd i svi korisnici koji su imali račune u prethodnim bankama (a koji počinju sa 140...) su morali u svoju općinsku službu donijeti nove račune (koji počinju sa 134...). Banka može uplate usmjerene na stare račune odbiti, a u tom slučaju korisnik neće dobiti naknadu bez dostavljanja novog-važećeg broja računa i prije narednog obračuna.

- Podsjećamo da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak (zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično), kako ne bi došlo do neosnovane isplate. Obaveza prijavljivanja izmjene je utvrđena rješenjem koijm je pravo priznato. U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti - naglašavaju iz Ministarstva.

Također ističu da pravo na egzistencijalnu naknadu ne može imati osoba koja ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za mjesec decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite (porodična i lična invalidnina i drugo).

- Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati (netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktive i drugo) da se jave u nadležnu općinsku službu za BIZ, kako bi eventualna greška bila otklonjena. Podsjećamo da se navedena prava ostvaruju putem općina kojima su korisnici dužni prijaviti sve promjene koje utiču na pravo i na njegovu realizaciju - navode iz Ministarstva također.

Svi korisnici koji promijene/zatvore bankovni račun trebaju o istom blagovremeno obavijestiti nadležnu općinsku službu, kako bi im sredstva mogla biti ispravno uplaćena, a obzirom na način obrade i plaćanje naknada, bankovni račun mora biti jedinstven za jednog korisnika i isti za sve branilačke naknade koje korisnik prima (npr. lična i porodična invalidina i kantonalno mjesečno primanje), pojašnjeno je

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.