open-navfaktor-logo
search
Vlada saglasna
Veće plaće uposlenicima u javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite u KS od 1. januara 2024.
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici dala saglasnost na Aneks kolektivnog ugovora za uposlenike u javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite.
21.12.2023. u 14:28
get url
text

Radnici u javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite obavljaju izuzetno odgovorne, složene i teške poslove. Cijeneći njihovo zalaganje i predanost u radu, nakon dugo godina neopravdanog zapostavljanja, njihove plaće će od 01. januara 2024. godine biti uvećane za 10 posto, saopćio je Press KS.

Kako je istakla ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković, i u proteklom periodu, u više navrata ukazivano je na niz problema s kojima se nose i susreću radnici javnih ustanova iz oblasti socijalne zaštite, a jedan od njih je svakako bio i potplaćenost radnika za poslove koji obavljaju.

- Osluškujući njihove potrebe, pokazali smo opredijeljenost da se radnicima u ovoj oblasti poboljša ekonomsko-socijalni status i da se njihove plaće barem izjednače s plaćama drugih radnika koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo. Adekvatno vrednovanje rada, uz druge planirane aktivnosti poput kadrovskog jačanja ustanova, sanacije prostora u kojima se boravi i radi, kao i nabavka novih umjesto starih i dotrajalih službenih vozila, sasvim sigurno će stvoriti optimalniji ambijent za rad, što će u konačnici dovesti do bržeg i kvalitetnijeg pružanja usluga, a benefite svega ovoga će neizbježno osjetiti i korisnici prava i usluga ovih ustanova, odnosno građani Kantona Sarajevo - rekla je ministrica Pavić Pečenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.