open-navfaktor-logo
search
FUCZ
Večeras će u Washingtonu biti prikazan film o minskim poljima u BiH
Pored reportaže u Bosni i Hercegovini je snimljen kratki film kojim se ukazuje na globalni problem zaostalih mina, a neki od aktera u filmu su i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite
24.10.2018. u 14:09
get url
text

Nedavno su Bosnu i Hercegovinu posjetili predstavnici Marshall Legacy Institute (MLI) iz Baltimora (SAD), nevladine organizacije kojoj je osnovni cilj prikupljanje sredstava za protivminsko djelovanje i pomoć žrtvama mina.

Kako je Federalna uprava civilne zaštite jedan od korisnika fondova koje osigurava ova organizacija, i to u vidu obučenih pasa za otkrivanje mina koji rade u sastavu POEK tima FUCZ-a, gosti iz Marshall Legacy Institute su proveli dan sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite i, između ostalog, prisustvovali jednom zadatku na kojem je tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava, u saradnji sa timom pasa za otkrivanje mina, pronašao, neutralisao i uklonio neeksplodirano ubojito sredstvo zaostalo iz rata (1992-1995).

Uz predstavnike Marshall Legacy Institute u Bosni i Hercegovini bila je i novinarska i filmska ekipa produkcijske kuće Bitersweet Monthly koja je napravila obimnu reportažu o deminiranju, uništavanju neeksplodiranih ubojitih sredstava, pomoći žrtvama mina i upozoravanju na mine u školama.

Pored reportaže u Bosni i Hercegovini je snimljen kratki film kojim se ukazuje na globalni problem zaostalih mina, a neki od aktera u filmu su i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite. Ovaj film će biti prikazan večeras na gala prijemu "Clearing the Path Gala" koji se već 21 godinu održava u Washingtonu DC i na kojem prisustvuju visoke ličnosti američkog javnog i političkog života, a jedan od ovogodišnjih gostiju je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Na "Clearing the Path Gala" 2014. godine pas Betsy i vodič Alden Ćesko iz Federalne uprave civilne zaštite primili su nagradu za najbolji tim pasa za otkrivanje mina na svijetu, a ove godine pas Rico i vodič Jasmin Imširović bili su u najužem izboru za ovu nagradu, saopćeno je iz FUCZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.