open-navfaktor-logo
search
Treniranje strogoće
Verbalni delikt u USK, vlast ne trpi kritiku: Policija može privoditi i ispitivati zbog banalnih objava na internetu
Polako, ali sigurno u Unsko-sanskom kantonu se uvodi verbalni delikt. Tamošnje vlasti ne dozvoljavaju kritiku na društvenim mrežama, a nedavno se u to uvjerila i vijećnica u Gradskom vijeću Cazina Aida Pašić (SDA).
09.02.2022. u 08:09
get url
text

Represivna metoda vlasti zbog objava na društvenim mrežama i internetu, kako ju je nazvala vijećnica Aida Pašić, kojoj je policija nedavno pokucala na vrata zbog pisanja na društvenim mrežama, traje, kako ona tvrdi, unazad četiri godine.

Policija u Cazinu je ovu vijećnicu zbog pisanja na internetu posjetila nedavno, a ona navodi da to nije prvi put da ima susret s policijom zbog takvih stvari. Takve stvari su se, kaže, dešavale i prije. 

- Unazad četiri godine se susrećemo sa ovakvom represivnom metodom. Policija je prema meni bila korektna, te su mi rekli da moraju doći i vršiti provjeru i kada je u pitanju najgluplja prijava. Već duže vrijeme svjedočimo režimskom sistemu trenutne vladavine koja svu svoju silnost i strogoću pokušava da trenira na poštenim i uzornim građanima dajući lopovima i kriminalcima pravo i slobodu da čine što im je volja - kazala je Pašić za Faktor.

Aida Pašić

Nju je policija posjetila zbog objave u kojoj se osvrnula na nezakonito zapošljavanje u javnu instituciju osobe koju je nedavno privodila SIPA.

- Zbog zabrinutih roditelja i mještana koji su mi se već nekoliko puta obraćali, ja, kao izabrana zvaničnica Grada Cazina, imam moralnu i zakonsku obavezu da pišem i skrećem pažnju na sve anomalije u društvu i apelujem na sve građane da isto čine - istakla je. 

Smatra poražvajućim to "da se zloupotrebljavaju resursi koji prvenstveno treba da služe u odbrani i zaštiti građana".

U Cazinu su već, kaže ona, internet i društvene mreže odavno uvedene u javni prostor, a o tome je odlučivalo Gradsko vijeće Cazina.

Vrijeđanje na društvenim mrežama potpada pod prekršaj remećenje javnog reda i mira.

Pašić je komentirala i najave predsjedavajućeg Skupštine Unsko-sanskog kantona Razima Halkića koji je najavio da će internet i društvene mreže na prostoru cijelog USK zakonom ući u javni prostor. 

- Društvene mreže su prvenstveno digitalni prostor i kao takve ih treba tretirati. Takav potez bi uveliko ugrozio slododu izražavanja na koji građani imaju apsolutno pravo. Međutim, ako se određenim objavama širi govor mržnje i internet nasilje, onda bi svakako trebalo pronaći neki drugi način gdje bi se takve pojave sankcionisale - kazala je Pašić, te smatra da je veliki broj medija u USK pod palicom premijera USK Mustafe Ružnića.

Pašić smatra da je USK jedini kanton u Federaciji gdje se zloupotrebom određenih organa vlasti i sistema pokušava trenirati strogoća.

Ovo nije prvi put da Cazin i USK privlače pozornost javnosti zbog represivnih metoda vlasti zbog društvenih mreža.

Podsjetimo, prije dvije godine je zbog zloupotrebe ovlasti i nezakonitog naređivanja hapšenja uhapšen komandir Policijske stanice Cazin Said Ljubijankić.

O slučaju Ljubijankića koji je naređivao hapšenje zbog komentara na društvenim mrežama pisali su čak i regionalni mediji.

Iako je predsjedavajući Skupštine USK najavio uvođenje verbalnog delikta putem zakona kojim bi internet i društvene mreže uveo u javni prostor, realizacija toga je već odavno počela, a Pašić nije prva koja je žrtva ove represivne metode. Istakla je i to da i drugi građani trpe iste represivne metode zbog objava na internetu godinama unazad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.