open-navfaktor-logo
search
Predmet Respiratori
Vidović: Šokirana sam i zabrinuta zbog informacija u medijima da je već poznat ishod suđenja Novaliću
Vasvija Vidović, advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, optuženog u predmetu "Respiratori", izjavila je da je šokirana i zabrinuta zbog informacija u medijima da je već poznata presuda njenom branjeniku i da je ona osuđujuća.
02.04.2023. u 15:07
get url
text

VEZANI TEKST - Je li ovo plan Trojke i HDZ-a: Osuditi Novalića, osloboditi Milićević, pa imenovati Vladu FBiH bez Lendine saglasnosti?

Ističe kako je i njoj i široj javnosti poznato da je izricanje presude zakazano za 5. april te da bi reakcija Suda o ovim medijskim navodima bila važnija od njene.

- Ono što ja mogu reći jeste ono što sam nebrojeno puta već rekla, a to je da je ono što je u ovom predmetu radilo Tužilaštvo BiH bilo predstava za javnost, predmet bez ijednog pravno valjanog dokaza - kazala je Vidović za Fenu.

Komentirajući dovođenje u vezu izricanje presude s najavama nekih stranačkih lidera u FBiH o formiranju Vlade FBiH samo dan kasnije, Vidović ističe da ta koincidencija zabrinjava.

VEZANI TEKST - Vidović: Slučaj "Respiratori" korišten je u predizborne svrhe, miješanje ambasada je presedan

- Interesantno je to da isti stranački lideri koji su i prije podizanja optužnice, još u fazi istrage, tvrdili da se radi o organiziranom kriminalu, sada sa uvjerenjem govore o tačnom datumu formiranja nove Vlade Federacije. Ova koincidencija s pravom zabrinjava. Kao što su zabrinjavajuće i informacije da se vrši pritisak na sudije, ako se vrši - naglasila je.

Referirajući se na postupanje Tužilaštva BiH u ovom predmetu, istakla je da kao advokat sa dugogodišnjim, kako domaćim, tako i međunarodnim iskustvom, nikada nije svjedočila "ovakvom kršenju svih prava optuženog u jednom procesu".

- Tužilaštvo je ovaj predmet koristilo u političke svrhe, želim da vjerujem da Sud BiH nije krenuo tim putem - zaljučila je Vidović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.