open-navfaktor-logo
search
Usvojen zaključak
Vijeće EU-a donijelo odluku: Ništa od započinjanja pregovora sa BiH, potrebno ispuniti uvjete Komisije
Dodaju da BiH treba uložiti stalne napore, posebno u pogledu provedbe 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije
10.12.2019. u 12:23
get url
text
Vijeće Evropske unije
Vijeće Evropske unije

Vijeće Evropske unije (EU) donijelo je danas Zaključak o Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, u kojem se, između ostalog, ističe da naša zemlja nije uspjela u dovoljnoj mjeri ispuniti Kopenhagenške kriterije, te da treba uložiti značajne napore s ciljem jačanja institucija kako bi demokratija, vladavina zakona, ljudska prava i zaštita manjina bili zagarantirani.

- Što se tiče ekonomskih kriterija, BiH je postigla određeni stepen makroekonomske stabilnosti, dok je još uvijek u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije i konkurentnosti unutar zajedničkog tržišta. Potrebno je poboljšati rezultate u provedbi svojih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. BiH je sveukupno u ranoj fazi kada je u pitanju nivo spremnosti za preuzimanje obveza prema članstvu u EU i treba znatno unaprijediti proces usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a i primjenjivati i provoditi odgovarajuće zakonodavstvo – navodi se u Zaključku.

Dodaju da BiH treba uložiti stalne napore, posebno u pogledu provedbe 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije.

- Te ključne prioritete, koji se fokusiraju na područja demokratije i funkcionalnosti države, vladavine zakona, temeljnih prava i reforme javne uprave, potrebno je ispuniti – upozoravaju iz Vijeća EU-a.

Vijeće napominje da će otvaranje pregovora o pristupanju u konačnici biti razmotreno u skladu s ustaljenom praksom, u vrijeme kad Komisija ocijeni da je BiH postigla potrebni stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo i ispunila ključne prioritete navedeni u mišljenju Komisije. Vijeće također poziva Evropsku komisiju da svoje godišnje izvještaje o BiH, počevši od 2020. godine, usmjeri na provedbu ključnih prioriteta koje je potrebno riješiti.

- Vijeće pozdravlja imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te traži od izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima vlasti da počnu rješavati ključne prioritete utvrđene u Mišljenju Evropske komisije, u skladu s legitimnim težnjama građana BiH da napreduje ka EU. Vijeće ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje – zaključuje Vijeće EU-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.