open-navfaktor-logo
search
Usvojeni zaključci
Vijeće EU-a: Povlačenje iz državnih institucija BiH je neprihvatljivo
Vijeće ministara vanjskih poslova Evropske unije usvojilo je danas set zaključaka o proširenju i stabilizaciji, a jedan dio tih zaključaka odnosi se i na Bosnu i Hercegovinu.
14.12.2021. u 21:07
get url
text
VIjeće EU
VIjeće EU

Vijeće EU-a žali zbog dugotrajne krize u BiH, koja je zakočila reorme tokom 2021. godine i osuđuje blokadu državnih institucija, navodi se u zaključcima.

- Vijeće poziva sve političke lidere da se suzdrže i odreknu provokativne retorike i akcija koje izazivaju podjele, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje - kaže se, između ostalog, u zaključcima na zvaničnoj web stranici Vijeća EU-a.

Retorika i incijative, dodaju, koje zaustavljaju reforme i povlačenje iz državnih institucija su neprihvatljivi i ugrožavaju usklađivanje s EU-a.

U zaključcima se ponovno naglašava važnost 14 proiriteta koje je identificirala Evropska komisija, a Vijeće je ponovno potvrdilo podršku Visokom predstavnkiu.

- S obzirom na institucionalne mehanizme, koji su postavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom, BiH treba poduzeti daljnje ustavne i izborne reforme kako bi osigurala ravnopravnost i nediskriminaciju svih građana, implementirajući presudu u predmetu Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava. Vijeće naglašava da se ne bi trebao poduzeti bilo kakav zakonodavni ili politički korak koji bi provedbu presude Sejdić-Finci i srodnih presuda Evropskog suda za ljudska prava učinio izazovnijom ili dodatno produbio podjele - navodi se u zaključcima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.