open-navfaktor-logo
search
Plenković predložio
Vijeće EU raspravlja o BiH: "Približiti stavove bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka"
Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je danas novinarima u Briselu gdje se održava sjednica Vijeća Evropske unije da je na njegovu inicijativu na dnevni red sjednice uvrštena i rasprava o stanju u Bosni i Hercegovini.
24.03.2022. u 18:53
get url
text

- To smatramo posebno važnim jer godinama nije bilo ovakve formalne rasparave o situaciji u BiH, a naročito nakon razgovora koji su vodili međunarodni dužnosnici s bh. liderima o izmjenama Izbornog zakona s ciljem postizanja kompromisa o tom pitanju - dodao je Plenković.

U okviru te rasprava on će održati uvodno izlaganje kada će, kaže, predložiti da se Evropska unija angažira i dalje i to na snažan način s autoritetom visokog političkog nivoa kako bi se pokušala približiti stavove, prije svega, između bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u BiH.

- Relaksacija tih odnosa i uspostavljanje savezništva i partnerstva između Bošnjaka i Hrvata ključno je za dobro funkcioniranje Federacije BiH, ali i za održavanje izbora u kojima Hrvatima drugi narod neće birati njihove predstavnike - kaže Plenković.

Smatra da je to važno ne samo s aspekta BiH i interesa Hrvatske koja je jedina zemlja članica Evropske unije koja graniči s BiH i koja nastupa prijateljski i dobronamjerno, nego i zbog vanjskopolitičkog interesa cijele EU koja bi u globalnoj situaciji trebala investirati da se postigne dogovor i nakon toga održe izbori u BiH u skladu s novim izbornim zakonodavstvom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.