open-navfaktor-logo
search
Danas sjednica
Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati Nacrt zakona o sudovima BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da razmatra Nacrt zakona o sudovima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.
03.10.2023. u 08:04
get url
text

Nacrt tog zakona i ranije je trebao biti razmatran, ali je na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košaraca povučen sa dnevnog reda, uz objašnjenje da nijedan zakon neće biti razmatran u VMBiH bez definisanja zakona o Ustavnom sudu BiH.

Ministri bi trebali razmatrati i novi tekst Prijedloga odluke o isticanju zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH, čiji je predlagač Kabinet predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe Prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu Ministarstvu odbrane BiH u iznosu od 3.600.000,00 KM.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta sporazuma između Evropske unije i BiH o učešću BiH u carinskom programu Unije za saradnju u oblasti carina.

Trebao bi biti razmatran i Nacrt odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učestvovanju BiH u programu Unije pod nazivom Program jedinstvenog tržišta.

Vijeće ministara BiH bi danas trebalo razmatrati Zahtjev za razrješenje dužnosti v. d. agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao i Prijedlog dva člana Konkursne komisije za izbor zastupnika / agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ministri bi se, u drugom krugu glasanja, trebali izjasniti o Prijedlogu aneksa Sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane (Dobojski sporazum), kao i o Informaciji o realizaciji Plana implementacije dokumenta Pregled odbrane i Akcijskog plana implementacije Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2017-2027.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.