open-navfaktor-logo
search
U jeku agresije na Ukrajinu
Vijeće ministara BiH mora pregovarati s Rusijom na putu ka WTO, prometnici naftom nezadovoljni
Usvajanje odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva uvjet je za okončanje bilateralnih pregovora s Rusijom, što je pak ključno za članstvo Bosne i Hercegovine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). 
07.12.2023. u 21:33
get url
text

VEZANI TEKST - Košarac: Nova odluka o kvalitetu naftnih tečnih goriva neophodna zbog članstva u WTO-u

I dok se o članstvu u WTO govori duže od 23 godine, ova odluka našla se na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u jeku agresije Rusije na Ukrajinu i sankcija koje je i Evropska unija uvela Rusiji, a pridružila se i BiH. Odluka je danas i usvojena. 

Rusija je i dalje članica WTO-a.

Odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva je Vijeću ministara BiH uputilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Staša Košarac (SNSD), koji također godinama govori o njoj.

Odlukom, kako navodi Detektor, predviđeno je uvođenje markiranja goriva, a pravilnik o tome treba naknadno donijeti Vijeće ministara BiH. Prvobitno je bilo planirano da pravilnik donosi sam ministar, odnosno Košarac. Detektor je ranije pisao da to markiranje ne radi nijedna zemlja Evropske unije, kojoj BiH teži, već je provodi samo Srbija, a njeno testiranje i uvođenje u praksu pomogao je ruski "Gazprom", što je u konačnici dovelo je do poskupljenja goriva.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, prokomentirao je da odluka neće donijeti ništa dobro i može dovesti do ekonomske krize.

Džemal Smajić, član Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, istakao je da je cilj Bosne i Hercegovine ulazak u WTO, ali i da treba biti posebno oprezan u vezi s pregovorima s Rusijom u momentu kada je ova zemlja pod ekonomskim sankcijama značajnog broja zemalja.

- Ulazak u WTO je i realna potreba naše privrede, građana, a prije svega izvoznika koji mogu maksimalno iskoristiti potencijale svjetske trgovine. Iskustva drugih ekonomija, naročito malih zemalja poput naše, pokazuju pozitivne rezultate, posebno u kontekstu ostvarivanja viših stopa ekonomskog rasta.

VEZANI TEKST - Je li Putin zabrinut: Ruske kompanije nastavljaju da se suočavaju s restrikcijama na stranim tržištima

Međutim, potrebno je biti oprezan u vezi s pregovorima sa Rusijom u momentu kada ova zemlja vodi otvorenu agresiju protiv Ukrajine. Još konkretnije, Rusija je još pod ekonomskim sankcijama značajnog broja zemlja – istakao je Smajić.

Nadalje, dodao je, dosta je nedefinisanosti, poput pitanja markiranja goriva.

- Naprimjer, trošak procesa, sistem kontrole. Moramo ovo učiniti transparentnim i ne smijemo raditi u korist jedne strane, na primjer jednog naftnog distributera i slično. Dakle, potrebno je, ali vrlo oprezno trebamo to raditi. Također, ono što je još važnije, ovo pitanje mora biti usklađeno s našim partnerima iz Evropske unije i NATO-a jer ne smijemo gubiti iz vida red prioriteta – napomenuo je Smajić.

Iz Vijeća ministara BiH nakon današnje sjednice saopćeno je tek da se odlukom uređuje tržište naftnih derivata u Bosni i Hercegovini i preuzimaju odgovarajuće EU direktive u ovoj oblasti. 

- Podizanje kvalitete benzinskih i dizelskih goriva i smanjenje količine sumpora u određenim tečnim gorivima pozitivno će utjecati na kvalitetu zraka i zdravlje ljudi te doprinijeti ispunjavanju obaveza iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice. Donošenje ove odluke važno je i za pristup BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u kontekstu završetka posljednih bilateralnih pregovora u procesu pristupanja - navedeno je iz Vijeća ministara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.