open-navfaktor-logo
search
Monitoring Istinomjera
Vijeće ministara BiH za godinu ispunilo četiri od 254 obećanja vladajućih stranaka, jedno prekršeno
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u prvoj godini mandata ispunilo četiri od 254 obećanja, koliko ih je dalo osam stranaka koje su formirale vlast na državnom nivou. Također, jedno obećanje je prekršeno, saopćio je Istinomjer rezultate svog monitoringa. 
01.02.2024. u 18:31
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH u prvih 100 dana radilo na manje od trećine datih obećanja, samo je jedno bilo "u progresu"

Na stotinu obećanja su počeli raditi, a na ispunjavanju preostalih 149 nisu ništa poduzeli. 

Monitoring ispunjavanja predizbornih obećanja koji provodi Istinomjer obuhvata obećanja osam političkih stranaka. Najviše obećanja dao je SDP BiH (102), dok su DNS i Ujedinjena Srpska imali tek po jedno obećanje, a SNSD dva. NiP je dao 75 obećanja, Naša stranka 38, HDZ 22, te Bh. zeleni 13 obećanja.

- Najviše obećanja dato je iz oblasti ekonomije (69), u oblasti pravne države dato je 58 obećanja, njih 43 u oblasti obrazovanja, sporta i kulture, 39 obećanja dato je u oblasti vanjske politike, 35 u oblasti državnog uređenja te po pet obećanja u oblastima zdravstva i socijalne politike - saopćeno je iz Istinomjera.

Kako navode, jedino ispunjeno obećanje u oblasti ekonomije odnosilo se na povećanje granice za ulazak u sistem PDV-a, koje je dao NiP, a ono je ispunjeno nakon što su u novembru prošle godine u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine usvojene izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojima je prag za ulazak u PDV sistem povećan s 50.000 na 100.000 KM. Zanimljivo je da su ovakve izmjene zakona zapravo predložili zastupnici Darko Babalj (SDS) i Mladen Bosić (PDP). 

- S druge strane, ovim potezom prekršeno je obećanje Naše stranke da će prag za ulazak u sistem PDV-a biti smanjen - navode iz Istinomjera.

Istakli su da su iz oblasti pravne države ispunjena dva obećanja koja su se odnosila na izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, a koja su preuzeta iz programa SDP-a BiH i Naše stranke.

- Četvrto ispunjeno obećanje u toku dosadašnjeg mandata Vijeća ministara BiH zabilježeno je u oblasti vanjske politike, a odnosilo se na iniciranje donošenja zakona o vanjskim poslovima BiH. Ovo obećanje NiP-a usvojeno je nakon što je Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova jednoglasno utvrdilo Prijedlog zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine - saopćili su iz Istinomjera.

Ovaj zakon nije usvojen u bh. Parlamentu.

- Ako se pogleda prema pojedinačnim partijama, najviše obećanja na kojima su provođene aktivnosti u prvoj godini mandata Vijeća ministara BiH imao je NiP, čija su tri obećanja ispunjena, a 39 započeto. Jedno obećanje SDP-a ispunjeno je u prvoj godini mandata, dok je još 25 obećanja iz programa ove partije započeto. Zabilježene su aktivnosti na ispunjavanju još 15 obećanja HDZ-a, po 12 obećanja Bh. zelenih i Naše stranke te jednog obećanja DNS-a - naveli su, između ostalog, iz Istinomjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.