open-navfaktor-logo
search
Ugrožavanje SSP-a
Vijeće ministara odbilo odluku o uvođenju carina na uvoz mesa iz EU-a, Košarac negoduje
Vijeće ministara BiH nije prihvatilo Prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije (EU).
08.04.2021. u 17:48
get url
text

Odluku je predložio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, a da, prema informacijama iz Vijeća ministara, nije ispoštovao sve procedure iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), čime se ugrožava SSP, a dodatno bi nam prijetilo uvođenje drugih mjera koje bi EU strana pokrenula.

Odlukom se traži uvođenje carinskih stopa na goveđe i svinjsko meso iz EU-a, a predložena je prije tehničkog sastanka sa EU-om koji je zakazan za 15. april, što je u suprotnosti sa SSP-om.

VEZANI TEKST - Košarac traži da Vijeće ministara BiH ugrozi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Pri tome, iz Delegacije EU-a su doveli u pitanje opravdanost predložene odluke jer nije ustanovljeno povećanje količine uvezenog svinjskog i goveđeg mesa u BiH, što je navedeno i u odgovoru Delegacije EU-a Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH od 26. februara.

Košarac je danas nakon sjednice Vijeća ministara BiH kazao da "iz neobjašnjivih razloga i bez rasprave, dio ministara nije glasao da donesemo odluku" koja bi se, dodao je, odnosila na period od dvije godine.

Rekao je da su za odluku glasali on, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar komunikacija i prometa Vojin Mitrović, ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić, te zamjenik ministra sigurnosti Nedeljko Jović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je naveo i da su konsultacije o ovome otvorene.

- Ovo je bio dobar model da ovo pitanje trajno riješimo kroz izmjene SSP-a - stava je Košarac.

On je kazao i da zemlje u okruženju imaju u svom sporazumu takvu vrstu zaštitne mjere da prilikom uvoza mesa postoji puna carinska stopa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.