open-navfaktor-logo
search
Prekršene konvencije
Vijeće naroda RS-a sutra o zakonu kojim se kriminalizira kleveta
Vijeće naroda RS-a bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, u vezi s Odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.
31.07.2023. u 12:13
get url
text

Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a donio je odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s tim zakonom koji je nedavno usvojila Narodna skupština RS, a kojim se kriminalizira kleveta.

Od osam delegata u Klubu bošnjačkog naroda, pet delegata se izjasnilo da navedene izmjene Krivičnog zakonika RS-a vrijeđaju interes bošnjačkog naroda, a troje je bilo protiv.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković je kazao da su izmjenama Krivičnog zakonika RS-a, prije svega, prekršene evropske konvencije o slobodi izražavanja.

Dodao je da se to posebno odnosi na medijske slobode, novinarska izvještavanja, ali i na svakog građanina, budući da ove izmjene tretiraju i društvene mreže gdje ljudi svakodnevno komuniciraju.

- Kada su u pitanju Bošnjaci, onda se to posebno odnosi na i onako diskriminirajuće postupke vlasti i pojedinaca u entitetu RS. Svaki građanin, posebno mi, imamo pravo da budemo zabrinuti za bošnjački narod, jer trenutna diskriminacija i u MUP-u entiteta RS, ali i u sudstvu, gdje su Bošnjaci zapostavljeni, gdje nisu ni zastupljeni, moguće je i za očekivati je da se nastavi i diskriminacija, posebno represivne mjere prema nesrpskom stanovništvu u čitavom entitetu, što je do sada i bila praksa mimo zakonske regulative. Sada kada imaju nekakvu zakonsku osnovu, onda će sigurno Bošnjaci biti posebno na udaru - kazao je Tabaković.

Istaknuo je da taj zakon zasigurno, ne samo da vrijeđa bošnjački narod, nego vrijeđa svakog razumnog građanina u BiH.

Narodna skupština RS-a je 20. jula usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, kojim se kriminalizira kleveta. Od 63 prisutna zastupnika, taj zakon podržalo je 47, protiv je bilo njih 16, dok niko nije bio suzdržan.     

Prije početka sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj je razmatran predloženi zakon, održana je i mirna protestna šetnja tokom koje su građani i predstavnici medija poručili zastupnicima da ne podignu ruku za ovakav sraman zakon. Protestnoj šetnji pridružili su se i pojedini opozicioni zastupnici.

Narodna skupština RS-a je krajem marta usvojila nacrt ovog zakona, koji je nakon toga upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Od kada je Vlada RS-a utvrdila ovakav nacrt zakona, a i nakon što je usvojen u NSRS-u, uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.