open-navfaktor-logo
search
Hoće li Rusi uložiti veto
Vijeće sigurnosti UN-a danas raspravlja o BiH i produženju misije EUFOR-a
Situacija u Bosni i Hercegovini jedna je od tema o kojoj će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija večeras raspravljati, najavljeno je na zvaničnoj stranici Ujedinjenih nacija.
02.11.2022. u 15:00
get url
text

Od Vijeća sigurnosti se očekuje da donese odluku o statusu misije EUFOR Althea (multinacionalne stabilizirajuće snage predvođene Evropskom unijom) u Bosni i Hercegovini te o produženju njihovog mandata za još godinu dana.

Postoji bojazan da će Rusija uložiti veto na produžetak misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a čelnici NATO-a poručili su kako bi, u slučaju da se misija ne produži, pojačali svoje snage u BiH.

Ipak, mediji javljaju da su članice Vijeća sigurnosti UN-a postigle načelni dogovor da će mandat misije EUFOR u BiH biti produžen i o toj rezoluciji bi se trebali večeras izjašnjavati, u čijem nacrtu se ističe da situacija u regionu bivše Jugoslavije i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, prema ranijim praksama, šestomjesečno se obraćao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ali prošle godine to Christianu Schmidtu nije bilo dozvoljeno zbog protivljenja Rusije i Kine te se pretpostavlja da se ni ovaj put neće obratiti Vijeću.

Mediji su objavil, da je obraćanje na sjednici zatražila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, putem videolinka, umjesto ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja.

Gana koja predsjedava Vijećem sigurnosti zakazala je ovu sjednicu drugog dana svog predsjedavanja, a prema planu zasjedanja rasprava o BiH bi trebala početi u 20 sati po srednjoevropskom vremenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.