open-navfaktor-logo
search
VMBiH
Više od 1,5 miliona KM dodijeljeno za projekte 39 neprofitnih organizacija
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine potpisalo je u srijedu ugovore vrijedne više od 1,5 miliona KM sa predstavnicima 39 neprofitnih organizacija, kao i udruženja osoba sa invaliditetom i vjerskih zajednica u BiH.
10.01.2024. u 13:00
get url
text

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić izjavio je nakon potpisivanja ugovora da je neprofitnim organizacijama dodijeljeno 1.573.000 KM i da je riječ o rezervama u Vijeću ministara iz 2023.

- I u Ministarstvu civilnih poslova je više od dva miliona KM rezervi. Oni će također potpisivati ovih dana ugovore. Mi smo to završili. Ljudi su dostavili su dokumentaciju i moraju je implementirati do 31. decembra 2024. kako bi se sva sredstva koja su dobili mogla opravdati. Znaju se procedure i kako će se utrošiti sredstva - rekao je Hurtić, obećavši da će Vijeće ministara BiH nastaviti podržavati neprofitne organizacije i u budućnosti.

Fikret Kubat, direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" izjavio je da će to udruženje u okviru projekta dobiti 70.000 KM, te je izrazio nadu da će se saradnja na ovom nivou nastaviti i u budućnosti.

- Udruženje "Srce za djecu" je po prvi put, na ovakav način, ispred Vijeća ministara dobilo 70.000 KM. Mi smo aplicirali projekat rehabilitacije djece koja su završila intenzivno bolničko liječenje i za nas je taj projekat izuzetno značajan. Nadamo se da će ova saradnja vladinog i nevladinog sektora biti još bolja te da će donijeti mnoštvo rezultata našim korisnicima, našoj dječici - rekao je Kubat.

Među 39 organizacija koje su dobile sredstva je i humanitarna organizacija "Pomozi.ba", kojoj je dodijeljeno više od 86.000 KM.

- Pomozi.ba ima veliki broj projekata, pa će tako i ova sredstva biti usmjerena u skladu sa našom vizijom i misijom, odnosno na projekte koji su usmjereni ka onima kojima je najpotrebnije – socijalno ugroženom stanovništvu BiH. U njihovo ime, jer su oni su krajnji korisnici ovih sredstava, ponovo se zahvaljujem. Mi ćemo sredstva opravdati, a kada to uradimo bićete svi pozvani na prezentaciju - rekao je osnivač organizacije Elvir Karalić.

Nurif Čivić iz Udruženja "Srcem za Podrinje” izjavio je da je toj organizaciji u okviru projekta odobreno 25.000 KM koje će biti usmjerene na projekte za mlade.

- Projekat je vezan za omladinske kampove u Zvorniku i u Podrinju, predavanje, druženja, samozapošljavanje omladine tako da nam je od velikog značaja - rekao je Čivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.