open-navfaktor-logo
search
Izborne zloupotrebe
Više od 400 mrtvih se prijavilo za glasanje na Lokalnim izborima, tužilaštva se oglušila na sve prijave
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na 63. hitnoj sjednici donijela Odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2020. godine i objavljivanju broja birača za svaku osnovnu izbornu jedinicu sa stanjem na dan 1. oktobar 2020. godine, prema kojoj se u Centralnom biračkom spisku nalazi ukupno 3.283.194 birača.
08.10.2020. u 20:58
get url
text

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je kazao da je CIK, uprkos velikom broju prijava za glasanje iz inostranstva, uspio odgovoriti izazovu, te da se još uvijek radi na žalbama.

- Dobili smo preko 3.500 žalbi – kazao je Bakalar.

Govoreći o zloupotrebama u procesu, pozvao je građane, medije i političke subjekte da se obrate CIK-u o svim saznanjima o eventualnim zloupotrebama.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina je naglasila da je nakon objave spiska birača koji su se prijavili za glasanje iz inostranstva zaprimljen značajan broj različitih informacija kojima se ukazuje na saznanja da se lica sa spiska nalaze ili u drugoj zemlji ili u BiH.

- Zaprimljen je značajan broj žalbi bez odgovarajućih dokaza, ali ono što ohrabruje jeste da je zaprimljen i značajan broj ovjerenih izjava kojima građani BiH izjavljuju da su bez svog znanja prijavljeni za glasanje van BiH – izjavila je Bjelica-Prutina.

Javnost je, dodaje, postala svjesna razmjera zloupotreba koje se vrše kada su u pitanju prijave za glasanje putem pošte i van BiH. Pojasnila je da je rok za dostavljanje žalbi određen Izbornim zakonom, te da CIK ne može postupati protivno zakonu.

- Mi smo dužni danas zaključiti CBS, ali ono što možemo i što ćemo raditi je da u nastavku perioda pred nama i dalje nastojimo da osiguravamo tačnost, ali na temelju dokazanih činjenica. Ako se lice nalazi u BiH, vjerodostojan dokaz je potpisana i ovjerena izjava. Ukoliko se lice nalazi u drugoj zemlji, a ne u zemlji u kojoj je registrovan, vjerodostojan dokaz bi bio akt nadležnog organa o adresi u državi u kojoj se zaista nalazi – pojasnila je.

Napomenula je i da su početkom juna upućene prve informacije nadležnom tužilaštvu i u tom trenutku su, dodaje, bile četiri prijave za umrle osobe.

- Nažalost, od tog trenutka pa do ovih akcija koje smo u zadnje vrijeme vidjeli u Brčkom barem u javnosti nije izašla informacija da se na bilo koji način postupa u skladu sa našim brojnim prijavama koje smo poslali. Smatram da, da je u tom trenutku došlo do hapšenja, do objave informacije da na tome nadležne pravosudne i policijske agencije rade, bi to itekako imalo preventivan utjecaj na sve one koji su namjeravali u nastavku roka za podnošenja prijava izvršiti te i slične zloupotrebe. Nažalost, to je izostalo. Rezultat toga je 100 puta više prijava za umrle osobe, pa smo od onih četiri koje smo imali na početku roka za podnošenje prijava došli do broja od preko 400 prijava za umrle osobe – kazala je Bjelica-Prutina.

Članica CIK-a je kazala da ta institucija nije dobila podršku institucija u osiguravanju tačnosti Centralnog biračkog spiska. Dodala je da je CIK zaprimio 150.000 prijava, te da je taj rok počeo teći početkom septembra, umjesto od maja.

- Koji je bio cilj da imamo samo mjesec dana da obrađujemo rekordan broj prijava, 150.000, ne znam, ali ono što znam jeste da smo samom činjenicom da smo objavili taj spisak i pozvali javnost da nam pomognu i ukažu na netačnosti u tom Centralnom biračkom spisku jasno ukazali da mi ne želimo biti saučesnici u takvim radnjama – izjavila je Bjelica-Prutina.

Član CIK-a Suad Arnautović je izjavio kako se svjedoči zloupotrebama izbornog prava, te da članovi CIK-a imaju neposredna saznanja i prijave pojedinaca, te je predložio da CIK uputi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

- Mi smo istu stvar poslali nekoliko puta, poslali smo zahtjev VSTV-u. Oni su promptno i ispravno postupili, uputili su da se ovi predmeti uzmu u prioritet rada tužilaštava. Vidjeli smo reakciju da je jedino Tužilaštvo Brčko Distrikta reagiralo. Već imamo hapšenja i saslušavanja. Ne znam šta radi Tužilaštvo i policija RS-a. Ne znam šta radi Tužilaštvo i policija u FBiH – izjavio je Arnautović.

Upozorio je Arnautović na činjenicu da je IDDEEA predložila izmjene pravilnika o vođenju evidencija, te da je Vijeće ministara BiH odbilo taj prijedlog.

- Taj prijedlog je trebao da tu Agenciju ovlasti da CIK-u dostavlja sve one podatke o državljanima BiH koje ona ima u službenoj evidenciji. Ona danas to ne radi jer su joj tim pravilnikom vezane ruke. Mi nemamo službene podatke o našim državljanima koji u inostranstvu izvade i dobiju pasoš u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima – pojasnio je Arnautović.

Pozvao je da se usvoje predložene izmjene pravilnika, te da se potrebni podaci dostavljaju CIK-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.