open-navfaktor-logo
search
Bit će ispoštovan rok
Višković: Vlada RS-a će do 10. juna predložiti nova zakonska rješenja o vraćanju nadležnosti
Vlada RS-a povukla je saglasnosti sa sporazuma sa Federacijom BiH u oblasti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, VSTV-a BiH i indirektnih poreza, a resorna entitetska ministarstva rade na izradi novih zakona o vraćanju nadležnosti iz ovih oblasti, tvrdi premijer RS-a Radovan Višković.
12.04.2022. u 11:40
get url
text

Narodna skupština RS-a je na posebnoj sjednici 10. decembra prošle godine, donijela zaključke kojim je zadužila Vladu RS-a da povuče saglasnosti na spomenute sporazume i predloži nova zakonska rješenja.

Rok za nova zakonska rješenja o vraćanju nadležnosti (OSBiH, VSTV i UIOBiH), odnosno njihovo upućivanje u skupštinsku proceduru istječe 10. juna.

- Saglasnosti su već povučene odlukom Narodne skupštine RS-a. Ako ne vjerujete predsjedniku Vlade RS-a, imate pravnike, pa provjerite – rekao je Višković danas u Narodnoj skupštini RS-a odgovarajući na zastupničko pitanje Jelene Trivić (PDP).

On je naveo i kako resorna nadležna ministarstva rade na izradi novih zakonskih rješenja.

 - Vlada RS-a će se tako i ponašati, u skladu sa zaključcima NSRS-a. Bit će ispoštovan rok, predviđen u zaključcima NSRS-a – kazao je.

- Pokrenuli smo pitanje sa Vladom FBiH oko razgovora po tom osnovu u vezi s daljim funkionisanjem tih institucija, kada se usvoje nova zakonska rješenja. Već postoje reakcije Vlade i po pitanju imovine, i po pitanju VSTV-a – naglasio je Višković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.