open-navfaktor-logo
search
Na današnjoj sjednici
Vlada FBiH obznanila da je ugroženo snabdijevanje strujom u 2024. godini, šta su posebne mjere koje uvode?
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.
30.11.2023. u 13:50
get url
text

Vlada Federacije BiH će, u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenim novinama Federacije BiH i sredstvima javnog informisanja.

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem današnje odluke stvara se pravni osnov da Vlada Federacije BiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Naime, prema analizi JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, u skladu sa trenutnim tržišnim uvjetima, prosječna cijena tržišnog snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, tj. prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto.

Bez primjene bilo kakvog vida ograničavanja cijena snabdijevanja električnom energijom, više od 96 posto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene snabdijevanja električnom energijom više od 60 posto. Današnja odluka ima za cilj zaštititi kupce koji se električnom energijom snabdijevaju u okviru usluge tržišnog snabdijevanja od ekstremnog povećanja cijena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.