open-navfaktor-logo
search
Subvencioniranje grijanja
Vlada KS daje po 50 KM u novembru i decembru za 43 hiljade građana zbog skupljih energenata, iduće godine ništa
Vlada Kantona Sarajevo subvencionirat će poskupljenje energenata za novembar i decembar, saopćio je danas na konferenciji za medije premijer KS Edin Forto.
22.09.2022. u 15:04
get url
text

- Imajući u vidu poskupljenje energenata i krizu koja se može dogoditi ove mjere nisu konačne. Vlada zadržava pravo da u trenutku ako bude potrebno uradimo još neke mjere. U odsustvu sistemskih mjera sa federalnog nivoa odlučili smo sami donijeti ove mjere. Za novembar i decembar ćemo subvencionirati poskupljenje troškova za najugroženije kategorije - kazao je premijer Forto.

Objašnjava da je ovom mjerom obuhvaćeno oko 43 hiljade građana KS, među kojima je 39 hiljada osoba koje imaju najnižu penziju, dvije i po hiljade korisnika socijalne pomoći i hiljadu i po osoba iz boračke populacije.

- Ukupno 43 hiljade građana će dobiti pomoć kako bi premostili zimu. Jasno je da je inflacija i kriza koja se može desiti uvezena u Bosnu i Hercegovinu i niko u BiH nije imao veliki utjecaj na nju, ali odgovornost vlasti je da višak prihoda koje se inflacijom stvaraju u budžetu preusmjere tamo gdje to treba - kazo je Forto.

Naglasio je da je Vlada KS putem robnih rezervi nabavila značajne količine alternativnog govora u slučaju da dođe do prekida snabjedvanjem.

Ministrica za rad, socijalnu politiku i raseljena lica KS Ivana Prvulović ističe kako su smatrali da su stanovnici treće životne dobi najugroženiji i da su im zbog toga odlučili dati podršku.

Istakla da je da će penzioneri i ostale osobe koje budu uključene u subvencioranje dobiti po 100 maraka uz prihode u novembru i decembru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.