open-navfaktor-logo
search
Tematska sjednica
Vlada KS donijela zaključke da unaprijedi zdravstvenu zaštitu, omogućit će upošljavanje medicinskog kadra
Održana je tematska sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj je iznesena informacija Ministarstva zdravstva KS o trenutnom stanju zdravstvenog sistema u kantonu.
25.07.2023. u 18:24
get url
text

Vlada KS je razmotrila informaciju, te donijela niz ključnih zaključaka kako bi unaprijedila zdravstvenu zaštitu građana.

Zaduženo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS da odmah poduzme aktivnosti na ukidanju moratorija na upošljavanje za medicinski kadar u javnim zdravstvenim ustanovama.

Ministarstvo zdravstva KS je zaduženo da Vladi dostavi prijedlog uredbe kojom će se omogućiti prijem doktora opće medicine u svim javnim zdravstvenim ustanovama Kantona Sarajevo, uključujući i bolničke kapacitete, radi sticanja potrebnog staža.
 
Ministarstvo je također zaduženo da, zbog velike deficitarnosti kadra, u ime Vlade Kantona Sarajevo uputi hitnu urgenciju prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u cilju smanjenja neophodnog staža za dobivanje specijalizacije na šest mjeseci.
 
Naloženo je direktorima svih javnih zdravstvenih ustanova da osiguraju efikasnu organizaciju rada uposlenika s maksimalnom iskorištenošću ljudskih i materijalnih resursa, u skladu sa Zakonom o radu Federacije Bosne i Hercegovine, koji im dozvoljava slobodu organizacije rada uposlenika do 20:00 sata.

Rok za dostavljanje informacije o poduzetim aktivnostima Ministarstvu zdravstva i Vladi KS je mjesec dana od dana stupanja na snagu ovog zaključka. Vlada je naložila i JU Dom zdravlja KS da uradi detaljnu analizu efikasnosti, opterećenosti i potrebe za pojedinim područnim ambulantama u ovoj ustanovi.
 
Upravnom odboru i menadžmentu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS je naloženo da do naredne sjednice Vlade, dostave detaljnu analizu akumuliranih sredstava i tačan iznos raspoloživih sredstava, te da odmah započnu efikasnu kontrolu i sankcionisanje zloupotrebe prepisivačke politike izdavanja lijekova i kontrole bolovanja.
 
Ministarstvo zdravstva je zaduženo da intenzivira aktivnosti na reorganizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo prema nivoima zdravstvene zaštite.
 
Uz odlučne korake prema poboljšanju kadrovskog stanja, efikasnijoj organizaciji rada i reorganizaciji sistema prema nivoima zdravstvene zaštite, članovi Vlade su istakli svoj primarni cilj koji podrazumijeva osiguranje kvalitetne i pristupačne zdravstvene usluge za sve stanovnike Kantona Sarajevo.

- Svi dati zadaci bit će pažljivo praćeni i provedeni, a ovi zaključci stupaju na snagu odmah po donošenju - naglašeno je na kraju današnje tematske sjednice Vlade KS, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.