open-navfaktor-logo
search
Otklonjena nejednakost
Vlada KS i Sindikat srednjeg obrazovanja potpisali novi Kolektivni ugovor, šta on donosi
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i predsjednik Sindikata uposlenih u oblasti srednjeg obrazovanja u KS Faruk Bešlić potpisali su novi Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u KS, nakon što je na njega Vlada KS dala svoju saglasnost.
31.12.2020. u 13:23
get url
text

Ovim Kolektivnim ugovorom uređuju se pitanja prava iz radno-pravnog odnosa za oko 3.000 zaposlenih u srednjem obrazovanju.

- Želio bih se zahvaliti i čestitati pregovaračkim timovima koje su vodili ministar za obrazovanje, nauku i mladu KS Anis Krivić i predsjednik Sindikata Faruk Bešlić na inicijativi i upornosti za potpisivanje ovog Ugovora koji u svojoj suštini potvrđuje sva ona prava koja je ova djelatnost već imala - istakao je premijer Nenadić, nakon potpisivanja.

Ministar Krivić izrazio je zadovoljstvo što se proces pregovaranja na vrijeme uspio privesti kraju. Naglasio je da se vodio dobar socijalni dijalog, te da je Sindikat pokazao razumijevanje zbog okolnosti rada Vlade u uslovima pandemije.

- Sretan sam zbog svih prosvjetnih radnika koji danas dobijaju novi Kolektivni ugovor - poručio je ministar Krivić.

Novi Kolektivni ugovor donosi usaglašavanje sa Zakonom o radu, odnosno primjenu prava da se za isti posao dobija ista plaća.

- Ovim ugovorom otklonili smo diskriminaciju i nejednakost koja je do sada bila prisutna, te smo sve uredili u skladu sa Zakonom o radu FBiH. Ostvarili smo pravo da za isti posao, za istu složenost posla, uposleni dobiju istu platu, neovisno od stručne spreme, jer se, prema Zakonu, plaća rad. U skladu s tim, sada smo i definisali i neke nove koeficijente za plaću. U ovu svrhu će, na godišnjem nivou, biti potrebno izdvojiti dodatnih 283.000 KM za oko 200 uposlenika kojima će se sada jednako platiti za isti rad kao i njihovim kolegama - objasnio je Bešlić, te poručio da će obrazovanje dijeliti sudbinu Kantona i njegovih finansijskih mogućnosti.

Kako je naglašeno, prosvjetni radnici sada imaju dokument zbog kojeg naredne dvije godine mogu biti mirni. Iz Sindikata je upućena zahvalnost premijeru Nenadiću i Vladi KS na razumijevanju i prihvatanju usaglašenog teksta Kolektivnog ugovora, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.