open-navfaktor-logo
search
Muk na posebnoj sjednici
Vlada RS-a raspravljala o spornim Dodikovim zahtjevima, Lukač mu se usprotivio
U Banjoj Luci danas popodne održana je posebna sjednica Vlade RS-a u čijem radu su učestvovali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović.
18.10.2021. u 21:41
get url
text

Na sjednici je bilo riječi o materijalima za posebnu sjednicu NSRS-a, na kojoj je Dodik najavio povlačenje saglasnosti na Oružane snage BiH, OSA-u, UIOBiH, kao i set novih zakona kojima će biti stavljeni van snage zakonska rješenja o Oružanim snagama BiH, OSA-i UIOBiH, Agenciji za lijekove...

Kako BN saznaje, na sjednici je bio muk, jer je Dodik od ministara tražio da ubrzaju sa izradom tih materijala. Jedini koji se smjelo usprotivio Dodiku bio je, kako tvrdi izvor BNTV-a, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, koji je rekao da to nije dobro, jer će "ceh da plate građani".

- Građani će ostati bez dokumenata, neće moći putovati, neće važiti registracije. Znate li koje probleme ćemo time izazvati - upozoravao je Lukač.

Lukač je rekao i da će sve te odluke pasti na Ustavnom sudu BiH i da mogu biti nesagledive posljedice po građane i RS. Kako se navodi, Dodik nije bio zadovoljan Lukačevom diskusijom, pa mu je rekao da ne priča i ne opstruiše te procese. 

Da treba da se razmisli o svemu, kazao je i ministar energetike Petar Đokić, koji je kazao da se ne žuri, nego da se to dobro analizira.

- Bit će problema, treba ovo dobro sagledati - kazao je, između ostalog, i Đokić, naveo je izvor.

Međutim, Dodik je najavio da će među prvim odlukama biti formirana obavještajna služba koja će se zvati Služba za zaštitu ustavnog poretka RS-a. Prema izvoru BNTV-a, bilo je riječi i o aferi "Kisik" i donošenju potrebnih zakona za formiranje Agencije za lijekove u RS-u.

Kako tvrdi izvor, ministri su "sluđeni", jer ne znaju šta da rade, a svjesni su posledica koje te odluke mogu izazvati za RS i njene građane, ali i po njih lično.

Iz Vlade RS-a dato je šturo saopćenje o posebnoj sjednici. Naveli su tek da je na sjednici razmatrana usmena informacija o zaštiti ustavnih prava RS-a, garantovanih Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ekspertski timovi iz različitih oblasti, kako su naveli, imaju za cilj da do 28. oktobra pripreme prijedloge zakona u vezi sa zaštitom ustavnih prava RS-a, garantovanih Dejtonom, o kojima će se izjasniti Narodna skupština RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.