open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Vlada RS-a: Zajednički nastavni plan i udžbenici RS-a i Srbije
Vlada RS-a usvojila je na današnjoj sjednici informaciju o uvođenju novog jedinstvenog pristupa izučavanju "predmeta od nacionalnog značaja" sa Srbijom i izradi udžbenika za predmete - srpski jezik i književnost, historija, geografija, poznavanje prirode i društva, muzička i likovna kultura.
11.03.2021. u 14:31
get url
text

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a su u martu prošle godine potpisali Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja.

Tada je usaglašeno da će sarađivati i realizovati zajedničke  aktivnosti na "zaštiti srpskog jezika i očuvanja ćiriličnog pisma",  te izraditi zajednički nastavni plan i program i zajedničke udžbenike, te povezati obrazovne institucije i pojedince, osigurati nastavni kadar, udžbenike i knjige.

- Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a je zaduženo da u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo i resornim ministarstvom Srbije osigura zastupljenost sadržaja definisanih zajedničkom jezgrom nastavnog programa za nastavne predmete od nacionalnog značaja u udžbenicima za RS  - saopćeno je danas iz Vlade RS-a.

Također, entitetsko ministarstvo je zaduženo da u saradnji sa resornim ministarstvom u Srbiji formira radnu grupu s ciljem uvođenja novog pristupa izučavanju predmeta od nacionalnog značaja sa Srbijom i izrade udžbenika za predmete - srpski jezik i književnost, historija, geografija, poznavanje prirode i društva, muzička i likovna kultura.

 

B.S.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.