open-navfaktor-logo
search
Nakon presude Ustavnog suda FBiH
Vlada TK: Prvo sporazum o međuvlasničkim odnosima za UKC Tuzla, a onda upis u sudski registar
AUTOR: J. B.
30.05.2024. u 16:21
get url
text
Vlada TK
Vlada TK
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) oglasila se danas povodom presude Ustavnog suda FBiH vezano za Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla, a naveli su da su zadovoljni odlukom koja potvrđuje ispravnost svih dosadašnjih postupaka Vlade TK.
Navode da iako još uvijek nisu službeno zaprimili odluku Ustavnog suda FBiH o zahtjevu premijera FBiH za rješavanje spora između Vlade FBiH i Vlade TK, u vezi sa donošenjem rješenja o privremenom imenovanju Upravnog odbora UKC-a Tuzla, uvažavajući i činjenicu da se presude sudova, a posebno Ustavnog, ne komentiraju nego provode, ali imajući u vidu medijsko komentiranje i likovanje federalnog premijera, naglasili su da su dužni građane podsjetiti na određene činjenice.
- Naime, Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona nikada nisu sporili pravo Federacije BiH na suvlasničke odnose u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te posebno ukazujemo na dio odluke u kojem stoji obaveza "da u roku od šest mjeseci od donošenja ove presude preduzmu sve potrebne radnje i donesu sve potrebne akte nužne za upis u registar društava kod nadležnog suda ustanove tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite TK i omoguće nesmetano funkcionisanje i rad te ustanove u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti". Pod ostalim aktima podrazumijeva se dogovor i sklapanje sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vlade TK i Vlade FBiH, kao osnova za upis u Sudski registar - navode iz Vlade TK.
Također, dodaju u saopćenju, podsjećamo da je upravo ignoriranje zahtjeva Vlade TK za potpisivanje ovog sporazuma i samoinicijativno i jednostrano imenovanje Upravnog odbora JZU UKC Tuzla, od strane Vlade FBiH i bilo "okidač" za postupanje Skupštine i Vlade TK kojim se spriječilo preuzimanje JZU UKC Tuzla od strane Vlade Federacije BiH.
- Tuzlanski kanton je do sada višekratno pozivao Vladu i premijera Federacije BiH da se pristupi dogovorima o suvlasničkim odnosima koji bi trebali rezultirati sporazumom, a na osnovu kojeg bi se FBiH upisala u sudski registar kao jedan od suosnivača. Nažalost ni na jedan od tih poziva Vlada FBiH, niti premijer nisu odgovorili. Na osnovu presude Ustavnog suda, očekujemo da u najskorije vrijeme pristupimo dogovorima i definiranju prava i obaveza u vezi osnivačkih prava na JZU UKC Tuzla, da nakon dogovora Vlada TK i Vlada FBiH potpišu sporazum o osnivačkim pravima te da se na osnovu tog dokumenta Vlada Federacije BiH, kao suosnivač JZU UKC Tuzla upiše u Sudski registar - zaključeno je u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.