open-navfaktor-logo
search
Održan prvi sastanak
Vlada TK u petak će dati ponudu sindikatima: Odluka o generalnom štrajku u zdravstvu i dalje na snazi
Radni tim Vlade Tuzlanskog kantona održao je danas sastanak s predstavnicima dva sindikata zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, koji traže povećanje svojih plaća. Konkretnog dogovora nije bilo, pa je odluka o generalnom štrajku zdravstvenih radnika, zakazanom za 19. septembar, još na snazi. Nova šansa za dogovor je petak, kada će biti održan još jedan sastanak.
14.09.2022. u 19:24
get url
text
Štrajk upozorenja na UKC-u Tuzla
Štrajk upozorenja na UKC-u Tuzla

- Zvanično smo dobili zahtjeve sindikata, koje ćemo prenijeti Vladi TK. Uslijedit će, najvjerovatnije, formiranje pregovaračkog tima Vlade TK i dogovor je da se sa sindikatima ponovo sastanemo u petak - rekla je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Dajana Čolić

Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu TK i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije predstavljaju više od 5.000 zaposlenih u zdravstvu, a oni zajednički traže povećanje svoje satnice sa 2,51 na tri konvertibilne marke, što bi značilo povećanje plaće u iznosu od 20 posto.

- Nemam tačne podatke koliko bi koštalo ispunjenje zahtjeva sindikata, pa ne mogu sada dati ocjenu da li su njihovi zahtjevi realni - dodala je Čolić.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu ederacije Bosne i Hercegovine Zijad Latifović rekao je da je najvažniji zaključak s današnjeg sastanka to da će Vlada biti zvanično upoznata sa zahtjevima zdravstvenih radnika.

Zijad Latifović

- U petak ćemo razgovarati o realizaciji ponude Vlade TK. Nama je sada važna samo promjena satnice sa 2,51 na 3,00 KM. Odluka o generalnom štrajku od 19. septembra i dalje ostaje na snazi, kao i polusatni štrajkovi upozorenja u naredna dva dana - zaključio je Latifović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.