open-navfaktor-logo
search
Ponovo priča o Ugljeviku
Vraća li se Dodikov omiljeni ruski biznismen na scenu u BiH?
Na području općine Ugljevik uskoro bi mogla početi eksploatacija uglja na površinskom kopu Gajići – Ugljevik istok 2, a investitor bi trebala biti kompanija Comsar Energy Republika Srpska d.o.o. Banja Luka (CERS).
02.02.2024. u 13:28
get url
text

VEZANI TEKST - Ruski oligarh obećavao milijardu investicija u BiH, evo ko preuzima njegovu firmu

Kompletan projekat nalazi se unutar bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, ali se u nekim dijelovima se veoma približava Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi biznisinfo.ba.

Naime, južni dio obuhvata se nalazi na najkraćoj udaljenosti od entitetske linije s FBiH koja iznosi samo tri kilometra vazdušne linije. S obzirom da, zbog blizine, projekat može imati utjecaja na okoliš u FBiH, investitor je predao zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat i federalnim institucijama.

Sve ovo ne bi bila posebno bitna vijest da nije podatka koji je objavio biznis.info da je firma CERS u vlasništvu Comsar Energy Group Limited iza koje stoji ruski kontroverzni milijarder Rašid Serdarov, kojeg su mediji u BiH proteklih desetak godina dovodili u bliske poslovne veze s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. 

Serdarov je 2011. godine dobio je državljanstvo BiH kao značajan invesitor, i to u vrijeme kada je na čelu Vijeća ministara bio Nikola Špirić (SNSD), dugogodišnji Dodikov kadar. Ruski biznismen je najavljivao ogromne projekte u BiH, nove rudnik, termoelektranu, hidroelektranu... vrijedne čak milijardu KM, od čega nije bilo ništa. Koncesije za izgradnju termoelektrane Ugljevik 3 ima još od 2013. godine.

Istovremeno, prema navodima medija iz Banje Luke, firme Serdarova poslovale su sa gubitkom. Vlada RS-a nije željela saopćavati bilo kakve detalje kada su u pitanju poslovne relacije sa Serdarovom.

VEZANI TEKST - Kad Putin investira: Rafinerija Bosanski Brod godinama ne radi, ali Dodika više muči ruski biznismen

O tome je polovinom prošle godine za Faktor govorio i zastupnik opozicije u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović.  

- I ja sam tražio od Vlade RS-a informacije o ugovorima s kontroverznim ruskim biznismenom Rašidom Serdarovom, ali su se pozvali na zaštitu interesa trećeg lica - izjavio nam je tada Vukanović.

Baš u to vrijeme mediji u RS-u su objavili kako će propale firme Serdarova otkupiti Vlada RS-a. Šest mjeseci prije, u decembru 2022. Capital.ba objavio je informaciju da će Dodik putem preduzeća u valsništvu Vlade RS-a Gas-Res isplatiti ruskom oligarhu više od 100 miliona eura. U međuvremenu Serdarov je "nestao" iz javnosti, a da li se ponovo vraća na scenu u BiH saznat će se uskoro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.