open-navfaktor-logo
search
Čeka se objašnjenje
Vranićev punkt za vakcinaciju u Vladi KS: Kojim ministrima je Pfizer donesen na noge?
Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Edinom Fortom već danima se drži strategije "šuti, pa će svi zaboraviti". Odnosi se to na vakcinisanje članova Vlade o čemu javnost već danima nagađa na osnovu šturih informacija.
19.08.2021. u 10:29
get url
text

Za danas je najavljena konferencija za medije Vlade KS, odakle jutros nisu željeli reći šta je tema obraćanja. Moguće da će iz Vlade danas napokon javnosti dati potpunu informaciju i po ovom pitanju. 

Nakon što je priznao da su članovi Vlade KS vakcinisani i prije takozvanih "dana otvorenih vrata" u Zetri, gdje je punkt za vakcinaciju stanovništva iz cijelog kantona, premijer Forto se ušutio. Mada je javnost upoznata i sa time da su se ministri vakcinisali Pfizerom, kojeg u danima jula i vakcinacije ministara nije bilo za onkološke pacijente, premijer Forto i na to šuti. 

VEZANI TEKST - Je li Vlada KS "emotivno vezana za Pfizer": Vakcine, navodno, primili u svojim kabinetima

Ono o čemu se ranije spekuliralo, o čemu je Faktor pisao - da su se ministri vakcinisali i u svojim kabinetima, sada je i potvrđeno. I to iz Vlade KS, odakle informacije o svom skandalu daju na kapaljku. 

- Vakcinisani smo u različitim terminima i različitim vrstama vakcina. Šest članova Vlade KS vakcinisano je vakcinom Pfizer 8. jula, na radnom mjestu u zgradi Vlade neposredno nakon sjednice Vlade - informacija je to koja je proslijeđena portalu Source iz Press službe Vlade KS. 

Osim "punkta za vakcinaciju" za šest ministara u Vladi KS, drugih detalja nema. Na Faktorov upit o kojim ministrima se radi, iz Vlade nisu odgovorili. 

Osmi juli kada je Pfizer donesen na noge ministrima, kao i 9. juli kada su se neki od njih vakcinisali u Zetri istom vakcinom, sporni su jer upravo u tim danima onkološki pacijenti su vraćani iz Zetre pod obrazloženjem da za njih Pfizera nema i da će morati sačekati nekoliko dana. Pacijenti s kojima je ekipa Faktora razgovarala 9. jula ispred dvorane Zetra kazali su kako danima dolaze, ali im ne uspijeva da se vakcinišu.

Međutim, iz Vlade KS preko Press službe i dalje pokušavaju sve svesti na 9. juli kada je situacija pred Zetrom zabilježena kamerama, ignorirajući činjenicu da su pacijenti i sami posvjedočili kako su danima prije toga bili onemogućeni da prime vakcinu. Dakle, uključujući i 8. juli, dan kada su pacijenti stajali u redu pred Zetrom na visokim temperaturama, a ministar zdravstva Haris Vranić je u isto vrijeme omogućio članovima Vlade da se vakcinišu u kabinetima. 

- Podsjećamo da je odluka Kriznog štaba i ministra zdravstva Harisa Vranića bila da se članovi Vlade KS vakcinišu još u martu. To je odbijeno, odlučeno je da se ta vakcinacija odgodi do dolaska veće količine vakcina. Zbog takvog stava, čekalo se do jula, kada je već bio izvjestan dolazak većeg broja vakcina, uključujući najavu dolaska 500.000 Pfizer vakcina iz SAD (koje nisu do danas, 19. augusta, stigle u BiH). S druge strane, masovna vakcinacija počela je prije revakcinacije članova Vlade, a dan nakon njihove revakcinacije (31.07.) otvorena su vrata Zetre za sve građane Kantona Sarajevo, koji se od tada mogu vakcinisati bez prethodne najave - stoji u odgovoru iz Vlade portalu Source. 

VEZANI TEKST - Skandalozno: U danima kad su onkološke pacijente vraćali jer "nema" Pfizera, ministri u KS su dobili Pfizer

Vakcinacija članova Vlade KS, objašnjavaju, ni u kom slučaju nije imala utjecaj na već ustaljenu dinamiku vakcinacije prioritetnih skupina u Zetri, odnosno nije ugrožen nijedan pacijent, pogotovo ne onkološki.

Tako to vide iz Vlade. Međutim, na snimcima od 9. jula, jasno se čuje kako zdravstveni radnici pred Zetrom onkološkim pacijentima govore da za njih Pfizera nema i da će morati čekati narednu sedmicu. 

Konkretno, 9. jula u Zetri se Pfizerom vakcinisao ministar unutrašnjih poslova Admir Katica. Dan prije njega istu vakcinu je dobilo šest članova Vlade u svojim kabinetima. Adnan Šteta, ministar saobraćaja, kazao je da se vakcinisao "početkom jula u Zetri bez ikakvih privilegija", ministar privrede Adnan Delić ranije je za Faktor rekao da je primio Pfizer, ne precizirajuću da li je to bilo u Zetri ili kabinetu... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.