open-navfaktor-logo
search
Istekao rok poziva
Vrbić: Nije došla nijedna ponuda za kupovinu Doma penzionera Nedžarići
Na javni poziv za dostavljanje ponuda u zatvorenim kovertama za kupovinu Doma penzionera Nedžarići u Sarajevu koji je raspisala Agencija za privatizaciju FBiH niko nije dostavio ponudu, potvrdio je za Faktor Drago Vrbić, direktor Agencije.
12.06.2021. u 13:08
get url
text
Dom penzionera Nedžarići
Dom penzionera Nedžarići

Podsjećamo, devastirani Dom penzionera prodaje Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje po treći put, a početna cijena je 10,3 miliona KM.

Ponude je trebalo da budu dostavljene 2. juna, a njihovo otvaranje, direktni razgovori sa ponuđačima, su bili predviđeni 4. juna.

- Nijedna ponuda nije bila za Dom penzionera Nedžarići, odmah da vam kažem. Nijedna ponuda nije zaprimljena. Prodaja je trebalo da ide preko nas, objekat prodaje Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje. Međutim, očito da oni to rade napamet. Više im to neću dopustiti, ako ne zainteresiraju kupca, da ja imam prijava, jer ovo je meni već treći put da trošim novac Agencije za kojekakve objave - rekao nam je Vrbić.

VEZANI TEKST - Krnjić: Do nove odluke o prodaji Doma penzionera ne namjeravamo komentirati bilo kakve ponude

Upitali smo šta sada slijedi.

- To morate pitati Zavod PIO. Jer, ako na cijenu od 10,3 miliona KM nisu imali kupca, hoće li ponovo snižavati cijenu, to je na organima Zavoda PIO. Agencija tu nastupa samo kao agent prodaje. Dakle, neće biti aukcijske prodaje jer nijedna ponuda nije pristigla. Rok je bio do 4. juna, a danas je 12. juni. Mi obično sačekamo još tri dana, ne bi li pristigla. Pošto ih nije bilo, a mi bismo vidjeli po akontativnoj uplati, jer eventualni kupac mora uplatiti akontaciju (depozit), kako piše u javnom pozivu, međutim, ni toga nije bilo, znači, prijava nema. U ovakvim situacijama nadležna komisija samo konstatira da nije bilo ponuda i to je završena priča - rekao nam je Vrbić.

Podsjećamo, Dom penzionera u Nedžarićima je u oktobru 2019. godine prodat kompaniji Capital Holding za 10,3 miliona KM, međutim investitor nije ispoštovao ugovor, nije isplatio novac do 31. 12. 2020. godine, pa je ugovor nakon tog roka automatski prekinut. Depozit, kao uvjet za učešće u prodaji od milion i 36 hiljada KM koje je uplatio investitor, ostao je Zavodu PIO FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.