open-navfaktor-logo
search
Kuda idemo s njima...
Vrelo diplomatsko ljeto od Centra do Cazina: Konakovićev "dragulj" Mandić i Bećirovićevih "devet strategija"
Elmedin Konaković kako je sjeo u fotelju ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegvoine, uz kritikovanje bivše vlasti, gdje god je stigao najavljivao je procvat bh. diplomatije. Nedavno smo ga mogli čuti kako izjavljuje da je "BiH dragulj u diplomatskom svijetu".
07.08.2023. u 15:12
get url
text

VEZANI TEKST - Čović, Szijjarto i "kršćanske osnove": Sve podsjeća na devedesete, bit će sve gore jer je "Trojka" zaslijepljena pozicijama...

Da li je realnost zaista takva? 

Od diplomatskih "uspjeha" ministra Konakovića, najvidljiviji su oni koje mu je organizirao HDZ. Dakako za svoje potrebe. Tako nam se ministar još u prvim danima mandata vratio iz Brisela kao "dobri dečko" po ocjeni radikalne HDZ-ovke Željane Zovko. Sastao se tamo s HDZ-ovim lobistima, a Bošnjacima je po povratku saopćio da su radikalni. Preciznije, da se u Briselu "danas govori o radikalizaciji Bošnjaka". 

Konaković se sastajao još i sa zvaničnicima Velike Britanije, Mađarske, Evopske unije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske..., da bi nedavno završio kod Petera Szijjarta. Za neupućene, to je onaj mađarski ministar vanjskih poslova koji se sa Draganom Čovićem razumije na kršćanskoj osnovi, pa bi i podržao takav izborni zakon u BiH. Konaković je od Sziijarta, kako su prenijeli mediji, tražio da lobira kod političara u RS-u da okončaju krizu u BiH. Sziijarto i njegov šef Viktor Orban, Dodikova su braća po islamofobiji. Sjećamo se Orbana koji se brinuo o BiH kao "izazovu kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana". 

VEZANI TEKST - Mađarskoj sporno šta će sa zemljom sa dva miliona muslimana

Ministar Konaković ovih je dana malo usporio sa diplomatskim aktivnostima jer ima prečeg posla. On se sad bavi općinskom organizacijom svoje stranke i odbranom načelnika Općine Centar Srđana Mandića.  

Od naročite pomoći nije ni član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. On se ovih dana šetao po Jajcu, Ključu, Cazinu, Donjem Vakufu i Bihaću, a odvojio je i vremena za prepirke putem društvenih mreža sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom. Profesor doktor Bećirović uželio se predavanja studentima pa vježba na stanovništvu raznih mjesnih zajednica i općina po BiH. Najnoviju lekciju osmislio je pod nazivom "BiH na udaru devet opasnih strategija laži i manipulacija". Suha je to teorija koju je prilagodio za vlastitu upotrebu. Opasne strategije i manipulacije odavno su opisane u Memorandumu SANU-a, kao i u SNSD-ovim stranačkim dokumentima. Bećirović ništa ne treba razotkrivati i objašnjavati, jer ništa i nema skriveno. Šta Bećirović radi ili bi mogao raditi umjesto predavanja po lokalnim zajednicama, pravo je pitanje.

VEZANI TEKST - Dokument iz 2012. i Deklaracija iz 2015. osnove Dodikovog djelovanja: "BiH cijela iz tri dijela"

Politički analitičar i profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović ističe u izjavi za Faktor kako naša diplomatija naročito ne cvjeta nakon što je Konaković došao na poziciju ministra vanjskih poslova.

- Mi sada imamo Ministarstvo vanjskih poslova koje se ne usuđuje da otvara neka pitanja koja su u BiH od vitalnog značaja. Kao što je, recimo, uloga Hrvatske tokom rata koja je sponzorisala HDZ-ovu i HVO genocidnu politiku, a koja je presuđena kao takva na međunarodnoj sceni – naveo je Muhasilović te dodao:

- On to pitanje uopće nije htio da otvara na diplomatskim sastancima sa hrvatskim predstavnicima. To nam pokazuje da MVP koje on vodi apsolutno nema kičmu, nema nacionalnog stava po pitanju nekih vitalnih stvari.

Muhasilović kaže kako ne vidi nekog velikog pomaka, ni što se tiče operativnog dijela diplomatije.

- Njemu ide na ruku što, za razliku od prethodne ministrice vanjskih poslova, on ima podršku stranih ambasada u BiH. Oni pokušavaju od njega napraviti zvijezdu MVP-a, nekoga ko tobože radi puno bolji posao. Međutim, to nije tačno. Mi smo na međunarodnoj sceni bili prije, a naročito sada nakon što je on došao na tu poziciju, izolovani – ukazuje sagovornik.

 Mi smo jednostavno priklješteni, rekao je Muhasilović, između naših susjeda, Srbije i Hrvatske.

- Te dvije zemlje nikada nisu imale više utjecaja nego što to imaju danas na unutrašnje prilike u BiH. To je jednim dobrim dijelom zahvaljujući MVP-u, ali i stranci koju vodi ministar Konaković koja je zajedno za SDP-om i Našom strankom formirala tu neslavnu "Trojku" koja čini previše ustupaka Zagrebu i Beogradu – započeo je Muhasilović te nastavio:

- Tako da je to u suštini jedan spin i PR koji se pokušava projekcirati na javnost preko medija koji slušaju ambasade, kao da smo tobože mi izašli iz nekakve međunarodne izolacije i postali odjednom fenomen međunarodne politike. Na terenu se pokazuje da stvari idu u suprotnom pravcu, a nikako u pravcu u kojem bi to volio da prikaže ministar vanjskih poslova.

Nastavili smo sa pasivnom politikom nažalost, upravo u onom trenutku, a to je zahvaljujući "Trojki" doborm dijelom, gdje se BiH jednostavno otima teritorij na način da su HDZ i SNSD blizu toga da poklope Ustavni sud BiH - ukazao je Muhasilović.

-Nakon toga će, dodaje, dobiti vjerovatno državnu imovinu koja će se prebaciti na entitete, a kasnije vjerovatno i na kantone sa hrvatskom većinom u nekom drugom izvodu.

- Ide i ta priča oko dodatnog mijenjanja Izbornog zakona gdje bi se preformulisala i uloga člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata u korist HDZ-a – napominje Muhasilović.

VEZANI TEKST - Tviteraško-fejzbučarski obračun: Dodik "šalje" Bećirovića da se liječi na Sokolac, on mu odgovara...

I vidimo da u takvom jednom historijskom trenutku, kada mi pred očima gubimo državu, naglašava Muhasilović, ministar vanjskih poslova bavi se lokalnom, općinskom politikom.

- Vidimo da jedan od članova Predsjedništva BiH, u ovom slučaju Denis Bećirović, se bavi totalno irelevantnim pitanjima. Jedino što radi, a to je bilo i u prošlosti u njegovom stilu, daje javne proglase i osude od kojih nema nikakve koristi, a koje na neki način serviraju Miloradu Dodiku popularnost u tom entitetu, jer mu daju alibi i argument u ruke da se on u nacionalističkim srpskim krugovima u BiH prikaže kao neko ko se "bori protiv političkog Sarajeva". Tako da svi potezi, manje-više, Konakovića i Bećirovića, ali i većine članova "Trojke", idu upravo u prilog HDZ-u i SNSD-u – zaključio je Muhasilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.