open-navfaktor-logo
search
"Samostalnost RS-a"
Dokument iz 2012. i Deklaracija iz 2015. osnove Dodikovog djelovanja: "BiH cijela iz tri dijela"
SNSD neskriveno radi da Republici Srpskoj vrati ovlaštenja koja ima po Dejtonskom sporazumu, poručio je lider ove stranke Milorad Dodik.
13.10.2021. u 13:12
get url
text

- Promovisali smo program koji se zove "Samostalna Srpska u okviru dejtonske BiH" – kazao je Dodik, te istakao da će do kraja mjeseca zakazati sjednicu Glavnog odbora SNSD-a na Palama.

VEZANI TEKST - Dodik: Nećemo se povući pred prijetnjama, vjerujemo da muslimani mogu nešto paravojno da učine

- U posljednjim danima ovog, ili početkom narednog mjeseca ćemo na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske razmotriti čitav program koji se radi, izrađuje, dotjeruje detaljima koji ide da se odbije antiustavno i antidejtonsko ponašanje. Sudbinsko pitanje za Republiku Srpsku je pitanje vraćanja nadležnosti. Odbacujemo mogućnost da se zakonima mijenja Ustav - poručio je on.

"Samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH" detaljno je razrađena tema u dokumentu "Dejtonska struktura Bosne i Hercegovine i pravni položaj Republike Srpske", nastao 17. septembra 2012. godine, kao i u Deklaraciji SNSD-a iz aprila 2015. godine pod nazivom "Republika Srpska – slobodna i samostalna".

Država Bosna i Hercegovina, prema dokumentu iz 2012.godine je državna zajednica.

- Pored datuma nastanka Republike Srpske s početka 1992. godine, najznačajniji su datumi s kraja 1995. godine, kada je definitivno priznat i potvrđen njen međunarodnopravni status. Ozvaničena kao strana - potpisnica svih aneksa mirovnog sporazuma i subjekt bilo kakvih naknadnih promjena, Republika Srpska je potvrdila svoj legitimitet i kontinuitet.

Sadašnji naziv "Bosna i Hercegovina" bez bilo kakve odrednice koja upućuje na oblik uređenja, određuje specifičnost države nastale u Dejtonu, Ohajo u SAD. Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini sa ukupno 12 aneksa, parafiran je u Dejtonu 21. novembra 1995. a potom potpisan 14. decembra 1995. u Parizu. Tako je stvorena državna zajednica sastavljena od dva entiteta koji su potpisnici svih aneksa kao ključnih dokumenata za provedbu i funkcionisanje države nastale međunarodnim ugovorom – navodi se u ovom dokumentu.

KLjUČNE RIJEČI:

- SLOVO DEJTONA, A NE DUH DEJTONA

- BiH – SPORAZUMNA DRŽAVA SASTAVLjENA U DEJTONU

- BiH KAO DRŽAVNA ZAJEDNICA

- SAMOSTALNA REPUBLIKA SRPSKA U DEJTONSKOJ BiH

U poglavlju "Budućnosti Bosne i Hercegovine" navedeno je:

- Budućnost BiH kao zajedničke države tri konstitutivna naroda, ocrtava se u dvamoguća pravca. Prvi koji podrazumijeva ustavnu rekonstrukciju Federacije i formiranje hrvatske teritorijalne jedinice, čime bi se stvorili uvjeti za BiH kao konfederaciju, sa nadležnostima koje su utvrđene Dejtonskim sporazumom za zajedničke organe. Drugi put je njen raspad, opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uslovima da prethodno ne bude riješeno hrvatsko pitanje. Optimalno bi bilo da BiH bude cijela iz tri dijela. To bi trebao biti i interes i SAD koje su inicijatori, kreatori i učesnici u provođenju Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Time bi međunarodni ugovor mogao o(p)stati kao jedan od najvećih uspjeha američke vanjske politike. Ako ne prevlada troetnička teritorijalna struktura kao realno rješenje, ostaje agonija raspadanja, sve dok jednog dana ne bude konstatovano da BiH više i ne postoji.

U tekstu Deklaracije SNSD-a iz 2015. godine stoji da je "RS unijela u mirovne pregovore svoju teritoriju i vlast".

- To je bila polazna osnova i međunarodnopravna legalizacija rezultata međunacionalnih sukoba u BiH kao posljedica razaranja Jugoslavije. To mora biti uvaženo i u uređivanju međusobnih odnosa za moguću budućnost. Dejtonski sporazum je stvorio BiH sastavljenu od dva entiteta sa ravnopravnim konstitutivnim narodima. Neustavno prekrajanje i dopisivanje Ustava BiH nametnutim odlukama visokih predstavnika, izazivali su krize u njenom funkcionisanju i budućnost BiH činile neizvjesnom.

VEZANI TEKST - Dodik počeo s realizacijom dokumenta iz 2012. godine

Federacija BiH kao teritorijalni entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda nastala kao ratni savez za okončanje njihovog sukoba, pokazuje neodrživost bez institucionalno-pravne zaštite i ostvarivanja interesa Hrvata kao malobrojnijeg naroda - piše u Deklaraciji.

U ovom stranačkom dokumentu stoji:

- Sloboda Republike Srpske zadobijena borbom srpskog naroda, potvrđena međunarodnim sporazumom, zahtijeva sve pripadajuće nadležnosti, osim onih koji su izričito Ustavom BiH date u nadležnost organa na nivou BiH. Slobodna Republika Srpska ima pravo, a još više obavezu, raspraviti o ostvarivanju svojih interesa u BiH. Slobodna Republika Srpska je samostalna država u okviru svojih sadašnjih granica. Slobodna i samostalna Republika Srpska je spremna bez odlaganja da se uključi u evropske integracije, i očekuje pomoć i podršku sa te strane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.