open-navfaktor-logo
search
Sjednica u četvrtak
Vruće im: Odgovoreno zašto Vijeće ministara BiH prvi put umjesto u Sarajevu zasjeda u Mostaru
Nije moguće osigurati održavanje temperature, vlažnosti i brzine strujanja zraka u prihvatljivim vrijednostima tokom sjednice u dvorani u Sarajevu u kojoj u vrijeme održavanja sjednica boravi preko 20 osoba, kažu u Generalnom sekretarijatu.
AUTOR: M. R. S.
02.07.2024. u 19:23
get url
text
Na prošloj sjednici dogovorili Mostar
Na prošloj sjednici dogovorili Mostar
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za 4. juli i po prvi put neće biti održana u sjedištu Vijeća ministara u Sarajevu već u Mostaru.
Iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH ovo su obrazložili time što ne radi klima.
- Sjednica Vijeća ministara BiH u skladu s Poslovnikom o radu Vijeća ministara i zaključku Vijeća ministara BiH s 53. sjednice, održane 27. juna, zakazana je za 4. juli u Mostaru, u zgradi institucija BiH, a zbog otežanih uvjeta rada u dvorani u kojoj se održavaju sjednice Vijeća ministara BiH u Sarajevu, s obzirom na to da sistem klime u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u kojoj je smještena i dvorana Vijeća ministara već izvijesno vrijeme ne radi, a suočeni smo s visokim temperaturama zraka – odgovorili su za Faktor iz Generalnog sekretarijata.
Dodali su da zbog toga "nije moguće osigurati održavanje temperature, vlažnosti i brzine strujanja zraka u prihvatljivim vrijednostima tokom sjednice u dvorani u Sarajevu u kojoj u vrijeme održavanja sjednica boravi preko 20 osoba".
U Poslovniku o radu Vijeća ministara BiH navedeno je da "po pravilu, Vijeće ministara održava svoje sjednice u sjedištu Vijeća ministara u Sarajevu, u zgradi institucija Bosne i Hercegovine, Trg Bosne i Hercegovine broj 1".
Također, zanimalo nas je i koliki će biti troškovi "preseljenja" sjednice iz Sarajeva u Mostar.
- S obzirom na to da će sjednica biti održana u zgradi institucija BiH u Mostaru gdje i Vijeće ministara BiH ima svoj adekvatan ured/dvoranu, nije potrebno izvršiti pravne i tehničke preinake niti izdvajati dodatna sredstva za najam dvorane i opreme, izuzev prijevoza opreme za neometan rad elektronske sjednice Vijeća ministara BiH, što će biti izvršeno jednim službenim vozilom na sami dan sjednice u kojem će biti i službenici koji prate rad Vijeće ministara BiH, i sve uz minimalne troškove – navode iz Generalnog sekretarijata.
No izvjesno je da će se na put ka Mostaru službenim vozilima uputiti članovi Vijeća ministara BiH, uz pratnju.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.