open-navfaktor-logo
search
Ne biraju se proizvoljno
VSTV BiH: Disciplinske komisije formirane ranije, predmete automatski dodjeljuje CMS
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem su pojasnili na koji način se biraju članovi disciplinskih komisija, koji donose odluke o disciplinskim postupcima protiv nosilaca pravosudnih funkcija.
13.08.2021. u 11:50
get url
text

Kako je saopćeno iz VSTV-a, saopćenjem ragiraju zbog informacija objavljenih u pojedinim medijima o načinu odabira disciplinskih komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, a kojim se aludira da se disciplinske komisije biraju proizvoljno, prema preferencama pojedinaca ili određenih interesnih skupina.

Iz VSTV-a kažu da takve informacije nisu tačne i dodatno doprinose stvaranju nepovjerenja javnosti u pravosudni sistem Bosne i Hercegovine.

- Istina je da su disciplinske komisije za sudije i tužioce već ranije formirane, neovisno o disciplinskim predmetima. Naime, predsjednik VSTV-a BiH, na osnovu člana 61. a u vezi sa članom 60. stav 3. Zakona o VSTV-u BiH i člana 76. Poslovnika VSTV-a BiH, formira četiri stalne prvostepene disciplinske komisije i tri stalne drugostepene disciplinske komisije za sudije, odnosno tri stalne prvostepene disciplinske komisije i dvije stalne drugostepene disciplinske komisije za tužioce, koje se pohranjuju u Sistem za automatsko upravljanje disciplinskim predmetima (DKCMS), sistem analogan Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima (CMS/TCMS), koji automatski, slučajnim odabirom, dodjeljuje predmet komisijama u određenim fazama postupka, prema hronološkom redu.

Konkretno, nakon što Ured disciplinskog tužioca dostavi disciplinsku tužbu, ista se unosi u DKCMS koji slučajnim odabirom taj disciplinski predmet dodjeljuje nekoj od prvostepenih komisija. Nakon završetka postupka pred prvostepenom disciplinskom komisijom, u slučaju uložene žalbe i dostavljanja žalbe na odgovor suprotnoj strani, inicira se drugostepeni disciplinski postupak te i tada DKCMS vrši odabir - dodjeljuje u rad predmet jednoj od drugostepenih disciplinskih komisija - pojasnili su iz VSTV-a.

Dalje pojašnjavaju da stalne prvostepene disciplinske komisije za sudije imaju najmanje dvoje sudija u svom sastavu, dok stalne prvostepene disciplinske komisije za tužioce imaju najmanje dvoje tužilaca u svom sastavu.

- U radu prvostepenih komisija mogu učestvovati i sudije i tužioci koji nisu članovi Vijeća, a koji su se prethodno prijavili/nominirali za rad u disciplinskim komisijama. Drugostepene disciplinske komisije sastavljene su isključivo od članova VSTV-a BiH. Izmjena članova komisija je moguća samo u slučaju zahtjeva za izuzeće pojedinih članova komisije i usvajanja istog - naveli su iz VSTV-a.

Također dodaju da, imajući u vidu poseban interes javnosti vezano za disciplinske postupke protiv rukovodilaca pravosudnih institucija na državnom nivou, VSTV BiH želi informisati javnost da se disciplinski postupak protiv glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić nalazi u fazi donošenja drugostepene disciplinske odluke, a da je disciplinski postupak protiv predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca još u prvostepenoj fazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.