open-navfaktor-logo
search
Pravosuđe
VSTV se oglasio o objavama na Facebooku Gordane Tadić
Povodom učestalih objava tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine i bivše glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić na društvenoj mreži Facebook, koje se potom distribuiraju i objavljuju na portalima i u drugim bosanskohercegovačkim medijima, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) oglasilo se saopćenjem za javnost.
22.04.2022. u 11:50
get url
text

- Vezano za sastanak koji se spominje u Facebook objavi Gordane Tadić od 19. aprila 2022. godine, želimo da istaknemo da je sastanak održan na temelju zaključka sa sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), te da je poziv na sastanak upućen 20. januara 2021. godine, dok je sastanak održan 27. januara 2021. godine u prostorijama VSTV-a BiH.

Tema sastanka je bila bolja saradnja rukovodilaca pravosudnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine te je, pored Gordane Tadić, sastanku prisustvovalo sedam članova VSTV-a BiH, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i viši međunarodni pravni stručnjak - ističu iz VSTV-a.

Navedeni sastanak je, dodaju, sniman, dakle postoji tonski zapis sastanka koji je upućen Uredu disciplinskog tužioca koji je ranije obavijestio javnost da je formirao predmet po službenoj dužnosti u vezi s objavom tužiteljice Gordane Tadić.

Iz navedenog razloga VSTVBiH, kako navode, nije u mogućnosti da analizira i komentariše sadržaj tonskog zapisa prije nego što on bude razmotren od Ureda disciplinskog tužioca.

- Kada je riječ o Facebook objavi Gordane Tadić od 21. aprila 2022. godine u kojoj navodi svoju ocjenu rada u kontekstu premještanja s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH, podsjećamo javnost da Gordana Tadić nije smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH zbog ocjene rada.

Gordana Tadić je premještena sa mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice u navedenom tužilaštvu zbog utvrđene disciplinske odgovornosti tužene zato što je propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u (Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima) i zaključku Vijeća od 17. i 18.12.2014. godine, te što je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH i postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17.7.2019. godine - ističu iz VSTV-a i dodaju:

Nadalje, ocjena koju tužiteljica Tadić spominje kao uspjeh u radu je pitanje lične interpretacije, imajući u vidu da se ocjene kreću u sljedećem rasponu:

a)         nezadovoljavajuće obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 1);

b)         zadovoljavajuće obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 2);

c)         dobro obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 3);

d)         uspješno obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 4);

e)         izuzetno uspješno obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 5).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.